Friday, February 13, 2004
posted by nile at 6:28 PM
Blog dan Blues Selamanya

Hari ni saya rasa hepi sangat... hepi sebab satu perkara... gnela tolong design blog saya. Rasanya insyaAllah pasni saya akan cuba baiki sikit2 apa yang patut. Tu pun kalau tahu. Tapi... rasanya memang kena mintak tunjuk ajar dari gnela lagi. Nasib baik ada budak baik nie... Yang paling best sebab gnela guna lukisan abg Aie pelukis asal Blues Untuk Aku. Saya memang minat jugak ler kat kartun tu. Selalu jer tiru lukisannya. Nak2 gambar sahak janggut sejemput ngan dagu bersegi tu. Sejak abg Aie tak lukis BUA, ada sorang pelukis yang sambung balik citer tu. Lukisannya memang cantik, tapi citer BUA dah tukar tempat. MOY dah masukkan dalam majalah Blues Selamanya dulu kat Ujang. Dan masuk pelukis terbaru nie, dah 3 org la pelukis BUA. Masa mula2 saya pandang majalah BS ni memang saya dah jatuh cinta sebab lukisannya lawa2. tapi masa tu tak terfikir lagi nak beli sebab bukannya ada duit sangat. Tapi sejak setahun yang lepas saya mula beli secara tetap majalah nie. hampir tidak ketinggalan tapi terlepas berbelas2 keluaran sebab kawan saya tak bagi beli. Sejak saya sambung master saya beli balik mag ni walaupun sesak sanggup jugak beli.

Saya memang banyak terlepas keluaran majalah tu, nak buat macam mana kan? Sejak baca majalah tu saya paling suka baca satu column yang banyak memberikan nasihat pada muda-mudi hari ni supaya jaga diri dan tahu batas-batas terutamanya dalam berpakaian. Tapi sebab No 1 saya beli saya suka baca citer The Singles. Dulu kartun citer ni biasa jer, tapi atas permintaan readers, pelukisnya Skar dah handsomekan watak utama dan cantikkan awek2 kat dalam citer tu. Yang paling saya suka sebab Skar buat 1st page citer tu macam pin-up. Dah la lawa-lawa... siap ngan kata-kata yang menusuk jiwa dan kadang2 tu terkena lak pada diri saya. Apa lagi, every issues saya scan 1st page tu simpan. Ada jugak saya fotostat warna dan laminate dan bagi kat kawan-kawan... Kalau ikut kira, saya sebenarnya hanya suka baca certain part of this mag, sebabnya yang lain2 tu ada yang memang menyampah gak untuk di baca. Apa taknya majalah nie majalah jiwang karat... blues jiwang abih... Pernah jugak rasa putus asa nak beli majalah nie tapi sejak kebelakangan nie ada banyak islamic column yang dapat kita jadikan panduan disamping hiburan. Nak2 target mag ni budak2 remaja sekolah, dah la ajar cara nak cintan-cintun kalau tak ada bahan pengisi minda yang berfaedah dan membina budak2 confirm boleh hanyut. Sejak tu saya memang lagi la suka... lebih2 lagi sekarang ni mag tu bukan hanya jadi bacaan saya seorang tapi juga housemates saya yang lain. Sekurang-kurang kalau ada kebaikan yang sampai pada diorang saya gak yang dapat pahala...

Entah kenapa terdetik di hati saya nak kontek seorang penulis kat majalah nie. Saya ingatkan susah diorg nak layan email2 yang readers hantar, tapi tak sangka hari ni saya hantar, esok tu saya dapat reply. Sejak ari tu memang saya selalu email dia dan kebelakangan ni saya ber YM lak. Semua majalah yang saya terlepas beli dulu ada la dalam 12 keluaran semuanya saya dah dapat balik... secara percuma itu yang bestnya. Saya tahu umur saya dah 23 tahun, mungkin tak sesuai lagi utk baca majalah budak2 nie, tapi bagi saya kalau di situ ada 1 manfaat dalam 10 benda yang tak manfaat, kita ambik la jugak walau macammana sekalipun. At least kita dapat satu dari tak dapat langsung, itu ajelah yang saya nak kata.


Saman
Hari ni kiranya hari yang cukup bernasib baik dalam hidup saya. Kenapa? Pagi tadi saya ke lab, kuar rumah dalam kul 8am. Masa kat trafik light nak masuk UKM tu memang dah nampak pelik kat main gate UKM, ada polis trafik ngan pak guard UKM tahan org. Ingatkan certain2 org ajer tapi bila saya masuk saya pun turut ditahan. Biasala org bawak moto selalu la jadi mangsa. Polis tu mintak lesen ngan roadtax. Saya pun apa lagi gelabah, rasa cam nak pitam. Apa taknya roadtax moto ni dah mati kat setahun dah. Lesen pulak susahnya nak jumpa. Kelam-kabut cari dalam backpack nasib baik jumpa. Bila polis tu tanya mana roadtax terpaksa la terus terang, roadtax dah mati. Saya dengan muka sedih jawab tak der duit nak sambung lagi. Pas scholarship masuk nanti baru la nak sambung. Lama jugak polis tu duk tanya saya, dek kesian dia lepaskan saya walaupun ada motor kat sebelah saya kena saman. Kebetulan surat saman tu bukan kat tangan dia... Alhamdulillah saya terlepas.

Ingatkan ia berakhir kat situ ajer. Masa masuk simpang ke fakulti ada satu lagi roadblock. Kali ni bahagian UKM lak. Nasib baik, parking park motor yang saya biasa guna tu letaknya 4,5 meter di belakang roadblock. Saya pun terus berhenti buat selamba jer. Nasib baik pak guard tu tak panggil, kalau tak mesti kena saman lagi sebabnya motor saya tak de sticker UKM. Bukan niat di hati tak nak beli sticker yg harganya RM1.50 tu, tapi banyak sangat prosedur baru yang menyusahkan. Sebelum ni memang saya tak pernah miss beli sticker tu tapi kali ni memang rasa susah sebab peraturannya yang makin memeningkan. Apa taknya siap nak geran, roadtax, lesen, pastu surat kebenaran kalau kenderaan tu bukannya atas nama kita. Bila susah camnie rasa malas lak nak gi daftar motor tu.