Saturday, February 14, 2004
posted by nile at 2:27 PM
Geju oh Geju...

Macam biasa saya ke lab pagi tadi. Tapi ari ni lewat sikit dari biasa sebabnya pagi tadi saya bangun kul 4.30 untuk sucikan diri. tau-tau aje la ek... pas solat subuh sambung tido balik. Bangun2 dah dekat pukul 8. kesian kawan saya yang selalu tumpang saya ke lab tu. Status kakitangan UKM yg dia pegang sekarang memerlukan dia datang awal ke ofis. Kebetulan lak kebelakangan ni mood saya untuk datang awal ke lab dah kembali so dapatlah dia tumpang saya sekali. Sekarang ni dia tak der transport lagi, tunggu dapat lessen nanti dia nak bawak kete. Jadi hari dia lewat la sket. Sori yer...

Saya nak buat banyak keje ari nie. Tapi bila buat ada prob lak. Ntah kenapa nasib saya kejap baik kejap tak. Result yang saya dapat begitu mengecewakan kerana jauh dari hasil saya sebelum ni. Niat nak tanya masalah nie kat penyelia, tapi dia pulak dah blah dalam 5 minit sebelum saya ketuk biliknya. Jadi nak tak nak hari isnin ni ajelah peluang saya untuk selesaikan masalah saya ni.

Sambil-sambil buat keje, cuba gak mencelah seminit dua kat forum. Pastu chat ngan gnela n tipah. Saya post reply msg cam biasa la, tapi hati saya betul2 tersentuh bila baca komen saharil dalam tajuk siapa geju paling aktif tahun nie? Entah kenapa tertusuk benar di hati saya akan kata-katanya… mula-mula saya diam tak terkata tapi saya rasa saya perlu balas msg tu. Sambil balas sambil2 tu hati saya sebak... dan akhirnya saya menangis... Saya memang ngaku la saya sensitive sket. Kebetulan tengah balas msg saya YM ngan tipah. Tipah banyak bagi nasihat suruh saya buat selamba... terima kasih sebab banyak tenangkan hati saya. Tentang komen Saharil tu, nak kata saya terasa memang lah betul2 terasa sebab memang ia benar2 ditujukan pada saya. Tapi itulah nile_chem... Itulah dia budak geju yang suka reply msg kontot-kontot. Itulah style saya dan saya rasa sampai bila-bila pun ia akan tetap macam tu... kecuali... kecualilah ada orang nak bagi saya pc sebijik kat rumah, line internet free, saya tak payah pegi lab dan bagi saya duit belanja bulan-bulan... InsyaAllah, kalau nak mintak saya tulis 5,6 ribu kilometre ayat pun saya boleh buat.

Saya sendiri ada kerja nak dibuat, saya ada tanggungjawab yang perlu saya pikul... saya bukan full time depan komputer... tidak seperti kebanyakan geju lain yang memang bekerja memerlukannya mengadap komputer everyday. Tapi bukannya saya tak boleh terima komen tu. Salah saya jugak yang suka menyampuk, balas msg tapi tak baca pon apa yang org tulis kat atas, selalu post reply kontot-kontot... dan sejak akhir2 ini menonjol sangat dalam geju. Mungkin ada org yang tak puas hati pada saya... saya tahu ramai tapi biarlah... Inilah cabaran bila dah jadi ahli terlampau. Cabaran bila berdepan dengan berjenis ragam manusia yang kita tak tahu hati budi mereka yang sebenar. Alhamdulillah saya syukur sebab saya dah terkena sekali… maknanya ada jugak yang menyedari kehadiran saya di geju. At least dah ada satu sejarah saya menangis kerana forum nie...

Terlalu banyak perkara yang nak saya tulis dan nyatakan disini. Tapi kesempitan masa memaksa saya untuk berhenti kat sini. Kalau di ikutkan hati memang saya boleh menulis lagi... tapi biarlah sampai sini pasal tu. Saya takut makin lama saya tulis makin luruh pulak air mata saya nie...


NSF lagi

Saya harap sangat NSF tu dah setel. Saya cuma nak tunggu bulan 3 nie untuk tahu apa hasilnya. Harap2 semuanyakan ok. Hari ni last day kena hantar agreement tu. Saya kira masih cukup bernasib baik dengan hanya 2 kesalahan yang boleh dimaafkan. Housemate saya lagi la... dia terpaksa tulis agreement baru lagi. Nasib baik dia tu org sini jer... kalau jauh macam saya nie... cukup2 naya... syukurlah segalanya dah berakhir.


Propolis dan Gathering

1st time saya dengar nama propolis nie masa saya berniaga pisang goreng semester lepas. Cari duit poket sambil2 belajar... Kebetulan ada pakcik tinggalkan madu digerai saya, suruh tolong jual la. Ada sorang pakwe tu datang ngan kawan2 dia nak beli pisang promote kat kami madu propolis. Lebih kurang camtu la... saya pon dah lupa. Kali ni saya dengar lagi bila tipah duk sebut2 dalam forum... salji lak berminat nak beli. Akhirnya jadilah plan nak bergathering di mid valley selasa nie. Pasal bergathering ni saya no hal la… nak ajak jumpa ker, teman ker, jalan-jalan ker, camping ker (yang ni best!!)... ajaklah nile... kalau kebetulan poket dia tebal... insyaAllah dia akan ikut. Plan asal nak gi bertiga tapi best lagi kalau ada org lain nak ikut... lagi2 yang belum kenal tu boleh ler join nak merapatkan silarturrahim. Nile ni pon budak baru dalam geju (title jer melampau). Masa bergathering ari tu pon nile tak cakap banyak sangat... tak serupa nile kat forum yang banyak menyampuk, banyak bercakap, banyak menulis tapi semuanya kontot-kontot ajerlah... Tapi saya tak boleh janji yang budak nile tu akan bercakap banyak bila jumpa nanti. Saya ni ada masa ramah jugak... ramah bertempat. Ingat lagi masa jumpa mush hari gathering lepas, saya tak bercakap sangat. Tapi situasi yang berlainan bila jumpa adk kat kemaman baru ni. Saya bercakap tak henti2 macam dah lama jek kenal adk tu. Sayangnya saya keletihan sebab baru sampai pukul 4 pagi hari yang sama... malam tu saya tido awal tak dapat nak borak ngan adk panjang2... rugi rasanya… dah siap tidor sana tu patutnya saya ambil kesempatan untuk berborak sebanyak yang mungkin... tapi biarlah sebab adk ni kiranya macam org sebelah rumah... bila-bila masa saya boleh jumpa dia. Org lain susah sket... tapi itulah masalahnya... ramah saya tu atas keadaan jugak.