Sunday, February 15, 2004
posted by nile at 9:46 AM
Mata

Entah bila saya perasan yang mata saya sebelah kiri ada problem. Rasanya sejak semalam kot. Masa bawak moto dah terasa something wrong ngan mata tapi ingatkan habuk masuk masa tengah bawak motor tu. Pastu masa duk menagadap komputer rasa lagi yang ada benda kat mata menggangu pandangan saya. Masih buat tak heran tapi masa balik rumah petang semalam saya cuba belek2 mata kiri rupanya memang ada problem. Cecair yang kurang disenangi tu asyik keluar jer. Bila sapu keluar balik, sapu kuar balik. Entah la sebab apa. Nak kata sebab saya mengadap komputer lama sgt sejak kebelakangan ni pon saya tak tau… ada effect ker? Nak gi jumpa Dr. kebetulan saya ni jenis malas ke klinik. Mungkin saya akan biarkan 2,3 hari dulu. Kalau makin teruk memang saya kena pegi jugak la nampaknya...


WCK 9011
Kebelakangan ni kat BBBangi tak la hujan sangat. Kalau hujan pun kebetulan saya dah ada kat rumah masa tu. So, tak der lah WCK saya bermake-up dengan lumpur. Tapi 2,3 hari lepas hujan dan kebetulan pulak saya masih berada di lab. Bila balik rumah habis motor saya ngan lumpur2 yang menyakitkan mata saya memandangnya. Ntah kenapa la, sejak duk rumah sewa ni malas betul nak basuh motor. Padahal kemudahan depan mata. Bukannya sama macam kat hostel dulu yang kena angkut itu dan ini dari bilik kat tingkat 5 utk basuh motor. Kemalasan tu mungkin berpunca dari anggapan sekarang guna air kena bayar, dulu free... Balik lab kul 6 petang semalam saya memang dah parking motor kat belakang rumah. Nak basuh kat depan rumah kat situ tak der saluran paip. Rumah nie memang serba kekurangan sket, kipas pon tak der. Rumah ajer besar. Tapi kat dapur tu usah cakaplah... nak cari apa... mesti ada. Tapi dek kepenatan sejak seminggu2 nie asyik balik malam rasa malas lak nak basuh. Jadi terpaksalah sorong motor tu ke depan rumah balik. Jadi pagi tadi bangun la awal sket. Basuh motor dulu, basuh baju, mandi, sediakan sarapan and then gi lab.


Freshwater

Pagi tadi masa bersiap nak gi lab, si freshwater... budak geju yg juga housemate saya tu tegur... "nak ke mana tu?" saya jawab la "macam biasa ke lab la" Pastu dia kata "baguslah dah berubah..." saya jawab "Eh! Kan sejak kebelakangan nie saya rajin gi lab, tak sedar lagi ker?" dia jawab "sedar... baguslah tu" sambil gelak-gelak. Saya tersenyum sebab kurang2 saya berjaya menceriakan dia dengan topik saya kat forum tu. Nak citernya kat sini semalam pas saya balik lab tu si freshwater dah balik. Dia tengah tidur mungkin keletihan setelah seminggu kerja bagai nak mati. Jadi semalam saya buat rekod la balik lewat dari dia utk minggu nie. Malam tadi dia cakap la kat saya dia dah baca topik workaholic yang saya tujukan khas utk dia tu. Bila dia cakap dia baca tu saya takut gak dia marah sebab citer pasal dia kat forum. Dia cuma gelak dan tersenyum simpul malu... lagipun budak2 lab dia pun dah baca jugak apa yang saya tulis tu. Alhamdulillah la dia tak kisah. Sebenarnya dia yang suruh saya bukak topik baru dia nak mencelah tapi bukannya dia suruh tulis pasal dia. Tapi itu jer idea yang saya ada. Jadi saya tulislah apa yang terlintas di fikiran.