Thursday, February 12, 2004
posted by nile at 7:41 PM
NSF lagi
demi duit free ni saya sanggup buat apa saja... hari nie rasa macam org giler jap. jap gi situ kejap gi sana. ni la gara2 buat keje tak betul2. pagi tadi gi rumah abang ipar nak gi amik ic kakak. actually, abg ipar ada kat sini sebab dia outstation. oleh kerana saya lupa amik ic penjamin ari tu, kirim la abg bawak. nasib baik kebetulan dia ada keje kat sini. saya gi kul 7.30 am. sampai jer terus panggil2, bagi salam. ketuk pintu rasa macam nak bengkak tangan tapi tak der org jawab. mesti membuta lagi nie.... pastu dengan sedihnya terpaksala patah balik. pastu gi lab la. saya tepon MOSTE tanya pasal aggreement yg problem sikit tu, kak mariah tu suruh saya gi sana. apa2 jadi senang, kalau tak mungkin kalau banyak silap dia boleh tarik balik scholarship ni... tak nak!!!!!!!!!!!!!! jangan la macam tu.

Saya ke MOSTE dalam kul 11 pagi menguruskan tentang agreement scholarship idaman hati tu. Dengan moto buruk WCK 9011 tu saya pecut dari Bangi ke Putrajaya… walaupun terpaksa berpanas terik ngan mentari, semua ni terpaksa la saya lalui demi NSF tu. Sampai sana jumpa Kak Mariah, kakitangan yang bertugas bahagian biasiswa tu. Saya pun tunjuklah apa yang salah… nasib baik dia tak marah… Masa telefon tadi bukan main dia marah sebab terlalu banyak kesilapan dalam agreement. Sampaikan saya dah terketar2 masa jumpa akak tu. Bila dia tengok mana yang salah dan baca nama penjamin saya… saya tengok wajahnya tersenyum. Perbualan kami berbunyi…
Kak Mariah: Sama umur dengan saya
Saya: kakak saya tu
Kak Mariah:Oh, ye ker? Nama dia Normaria, nama akak Mariah. Dia free hair ke?(sambil tgk gambar kakak kat ic)
Saya: aa.. dulu, masa kat U, sekarang dah pakai. Sebenarnya kat rumah pakai, masa kat sana cabut. Saya curik2 tengok gambar dia…
Kak Mariah: kakak dah kawin?
Saya: dah, anak pon dah dua. Dia keje kat petronas
Kak Mariah: Suami dia keje petronas jugak?
Saya:Tak.. keje kat KSB
Kak Mariah:Kenapa tak cari suami keje petronas, engineer ker?
Saya:Dia kenal masa kat U lagi.
Kak Mariah: Ala kenapa tak carik kat sana yang gaji tinggi2 u…
Saya: Dah ada sebelum keje kak… Kakak saya technician jek… gaji kecik jek.. nak cari org gaji besar camner…. Dia dapat keje tu pun sebab pakai kroni. Lecturer dia masa kat ITM dulu jadi manager kat sana. Tu pun pas dua tahun menganggur….
Kak Mariah:Kamu tak tukar ic lagi nie. Kena denda tau. RM25…. Umur 21 tahun kena tukar baru…. Bukan yang smartcard tu… yang gambar kaler tu.
Saya:Yer ker kena denda?? Malas nak buat..nanti la.
Kak Mariah: akak nak Tanya pendapat kamu tentang org kerja kerajaan. Bagi la apa2 akak tak kisah… Org kata lemabab ek?
Saya: emm… tak tau la yang tu. Tapi bagi saya pendapat kakak2 saya yang kerja swasta, masa depan terjamin sket. Kat tempat kakak pun dah ramai yang kena buang keje…

Malas dah nak sambung panjang2… tak abis nanti. Yang pasti akak tu memang baik hati, kelakar dan cute… Syukurlah sebab cuma ada satu kesalahan besar kat situ. Yang pasti saya terpaksa meniru dua sign kakak saya kerana ada satu kesalahan yang di buat oleh saksi perjanjian tu. Tapi lega sebab semuanya telah berakhir… Yang penting sekarang saya harap saya akan jadi org kaya secepat yang mungkin… yea..yea…