Friday, April 30, 2004
posted by nile at 7:15 PM
:: Akhirnya!!!!!!!!::

Dan akhirnya..... dapat jugak saya install infrared device tu. So, sekarang nie nak letak la sebarang dua gambar yang saya amik guna handset saya tu. Gambar macam2 nie, ada yang masa gi gathering alwan, gengjurnal, tengok adik2 khidmat negara, jaga bebudak PKN dan lain2 lagi. Let's see!!!!!!









yang lain nanti.... nak belajar adjust nak letak gambar elok2 dalam blog dulu....


 
Thursday, April 29, 2004
posted by nile at 7:04 PM
::Renungan Hari Ini::

Dah lama rasanya saya tak masukkan ruangan ni dalam blog. Sabtu lepas saya ada beli satu majalah, so kat sini saya letakkan sebahagian daripada tulisan tu.....


5 Panduan Membina Hidup Sejahtera

"Jagalah dirimu dari perkara-perkara yang haram nescaya anda menjadi manusia yang paling 'abid, dan terimalah dengan penuh kerelaan akan pembahagian yang telah ditentukan Allah kepada anda nescaya anda akan menjadi manusia yang paling kaya, berbudilah kepada jiran anda, nescaya anda akan menjadi Mukmin yang sebenar, dan cintailah kepada orang lain apa yang dicintai anda untuk diri sendiri, nescaya anda menjadi Muslim yang sebenar, dan janganlah banyak ketawa kerana banyak ketawa itu akan mematikan hati."
(Riwayat Imam Ahmad)

1. Menjauhi perkara-perkara yang diharamkan
2. Relakan pengurniaan Allah
3. Hubungan baik dengan jiran
4. Cintakan orang lain
5. Jangan banyak ketawa.


(Dipetik secara ringkasannya dari Majalah Haluan Bil 1:2004)

 
posted by nile at 6:51 PM
::Citer Sebelum Balik::

Hari nie hari terakhir saya datang lab bulan nie. Pagi2 esok saya dah naik bas. Entah la bila saya boleh update lagi..... bila dah balik rumah nie, memang susah la saya nak online. Mungkin blog saya akan sepi seketika sebagaimana halnya kalau saya balik kampung. Saya datang lab hari nie pun tak ada keje. Korang tahukan instrumen fluorimeter tak leh pakai sebab pc dia buat hal. So, saya memang duk relax ajerlah sebab pada mesin tu jer saya bergantung untuk siapkan master saya.

Bila dah lab tak leh buat, seharian saya duk mengadap komputer.. buat apa? Duk mengupgrade blog saya.. hehehehee... Saya cuma letak banner baru dah ubah-ubah setakat yang saya tahu walaupun pada mulanya saya cuma main2 try and error jer, copy paste..... Ada la perubahan sket dari yang dulu. Terima kasih banyak-banyak kat Brad yang susah-susah buatkan banner tu kat saya. Ada la 4, 5 banner yang Brad buat... nak letak semua kan... tak muat blog nie. Mungkin saya akan tukar dari semasa ke semasa.....

Tengahari tadi saya ke Warta... makan KFC lagi. Kali nie saya belanja sorang akak chinese yang juga merupakan student PhD satu penyelia dengan saya. Saya dah janji nak belanja dia sebab dia yang tolong saya telefon Bendahari UKM tanyakan tentang scholarship saya bulan lepas. Scholarship saya untuk bulan nie dah masuk semalam sekali dengan bayaran yuran semester nie yang dibayar semula pada saya. Alhamdulillah.... saya benar-benar bersyukur atas segala nikmat yang Allah kurniakan pada saya, bersyukur kerana Allah selalu permudahkan segala urusan saya dan sentiasa memberikan dan membuka jalan ketika saya dalam kesusahan....

 
Wednesday, April 28, 2004
posted by nile at 6:45 PM
::Bawak Budak Jalan-Jalan::

Saya ke lab awal seperti biasa. Hari nie niatnya nak send abstrak SKAM yang dah siap semalam. Masa nak masuk lab komp, jumpa penyelia Dr. Musa. Dia tanya saya ada kerja tak hari nie, saya jawab tak ada. Dia mintak tolong saya tolong sekali bawakkan budak2 sekolah yang datang melawat ke pusat kitaorang sempena Hari Terbuka PPSKTM sejak semalam.

So, hari nie memang itu ajerlah keje saya. saya bawak 2 kali. Sekali waktu pagi dan sekali sesi petang. Untuk sesi pagi, saya bawak budak2 dari Sekolah Menengah Sungai Long dan sesi petang bukannya budak sekolah tapi peserta Program Latihan Khidmat Negara (PLKN). Alhamdulillah semuanya berjalan dengan baik dan saya enjoy jugaklah bawak budak2 tu. Cuma budak2 PKN jer ada yang degil sikit.
 
Tuesday, April 27, 2004
posted by nile at 5:28 PM



::Promosi lagi::

Sekali lagi..... Majalah Blues Selamanya akan berada di pasaran hujung minggu ini... isu 49. Kali nie cerita Warkah Untuk Adik dah masuk episod 4. Ada kisah "terkejut giler" masa dapat cover BS untuk promote nie.... apa taknya.. gambar saya kat cover tu!!!! Subhanallah!!! Ingatkan memang betul tapi bila tanya orang kat sana tu cuma sajer2.. untuk tujuan promosi kat blog nie. Ha!!! Terkejut den! So, pada sapa-sapa yang sentiasa mengikuti kisah tu, jangan lupa beli tau.... Tak lama dah tu.... Jangan lupa.. beli jangan tak beli!!!!!!!!!!
 
Monday, April 26, 2004
posted by nile at 5:57 PM
::Hari Pertama Kolokium Siswazah Keempat::

citter nanti jugak.... hehehehe
 
Sunday, April 25, 2004
posted by nile at 5:56 PM
:: Gathering Alwancomic.com dan GengJurnal::

Nanti la citer.. hehehhee
 
Saturday, April 24, 2004
posted by nile at 7:17 PM
::Main Bowling-FST, UKM (Gugusan Kimia)::

Oleh kerana tak jadi ke Perak, saya amik kwputusan ke lab untuk buat keje. Tapi bila jer sampai kat lab instrumen, satu padah telah menimpa.... pc instrumen ada problem!!!! Maknanya tanpa pc tu kita tak leh run sampel. Makin giler saya camnie!!!! Hari nie pusat ada buat gotong-royong sebab minggu depan Hari Terbuka pusat pengajian kitaorang, tapi kakitangan la jer yang buat semua keje2 tu.

Saya amik keputusan untuk balik sebab petang nie ada perlawanan bowling antara group dalam gugusan kimia. Pukul 2.15 lebih kurang Kak Shida datang amik saya kat rumah untuk ke Warta. Main punyer main, group inorganik (group saya) combine dengan group organik dapat no 2 tapi hakikatnya saya rasa kitaorang patut dapat no 1 kerana satu group lagi tu yang memang no 1 tu dari UPM sebenarnya. Tak silap sorang jer dari UKM iaitu Pengarah program nie sendiri. Saya agak mesti ada complot nie.

Pukul 4 lebih game abis, penyampaian hadiah berlangsung. yang bagi hadiah TNC UKM sendiri. Dia datang sebab dia pun bekas pensyarah pusat kitaorang yang juga dekan FST sebelum dia jadi TNC. Pastu kitaorang bergerak ke McD... makan-makan dulu. Dalam pukul 5 saya sampai rumah.


 
Friday, April 23, 2004
posted by nile at 5:47 PM
::Terlepas Satu Beban::

Saya terperangkap kat lab tak leh balik. Tunggu punya tunggu sampai pukul 9 saya amik keputusan untuk blah sebab saya nak ke Warta untuk beli barang sket untuk ke Perak esok. Pastu nak call adik lagi, nak booking kete lagi. Saya redah hujan ke ATM di UNIKEB untuk cucuk duit. Pastu saya call bestfriend dulu cakap tak ada sapa nak teman saya ke UITM esok. Ummy marah saya ke sana sorang. Dia suruh saya bincang elok2 dulu dengan adik mungkin ada cara lain yang boleh elakkan saya ke sana.

Saya try call Adik. Bincang punyer bincang dia setuju dengan cadangan saya. Saya kata saya belikan prepaid kat dia dulu, pasal duit tu nanti saya datang 9hb Mei nie. Nasib la Adik saya tak kisah.So, setel lah pening saya memikirkan pasal nak ke Perak sejak 2, 3 hari nie. Pastu saya balik rumah dengan perasaan lega......
 
posted by nile at 9:08 AM
:::Arrrggggg!!!! Tensennyer!!!!!!!

Saya mengharapkan labwork saya berjalan lancar hari nie... alhamdulillah, result saya sebelah pagi memang amat baik. Tapi pada sebelah petangnya.... saya tensen lagi..... result pagi dengan petang lari sangat!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Memang tak boleh terima langsung!!

saya dah tak tahu apa nak buat. Saya harapkan semuanya akan setel tapi sebaliknya berlaku. Esok saya busy, lusa pun sama. Bila nak buat abstrak nie!!!??? Kenapa la jadi macam nie? Saya terpaksa stop lab saya sebab memang ia dah disorder sekarang. Saya kena mulakan balik. Tapi... abstrak? Entah la saya berserah ajerlah. Harap-harap saya dapat siapkan jugak. Sebenarnya bukan saya kena buat abstrak tu, saya dah mintak tolong seorang kawan satu lab saya dia tu post-doc so, memang terer la. Dah la baik giler. Hehehehhe.. dia pun tak kisah... Mula-mula nak mintak tolong dia buat ayat jer, tapi dia kata biar dia yang tulis.. lagi la saya suka. Tapi dah 2, 3 hari nie dia dok mintak hasil saya dia nak buat abstrak tu tapi tahu-tahu ajerlah kan saya tak ada result. Result dulu tak leh pakai, tapi kalau terdesak sangat saya akan guna result lama sebab abstrak tu kena buat secara umum dulu sebelum dia bagi feedback untuk buat balik abstrak panjang. Satu masalah saya dah setel! Cuma lab work jer yang tak habis beri dan tambah masalah kat saya!!!
 
Thursday, April 22, 2004
posted by nile at 8:59 AM
::Kisah Hari Khamis::

Hari nie hari khamis.... tengah pening nak cari kawan untuk temankan saya ke Uitm Kampus Seri Iskandar. Dah tanya sorang kawan tapi dia tak boleh buat keputusan lagi. Tapi saya dapat rasakan yang dia tak boleh pergi. Kerja lab saya buat seperti biasa, tapi banyak jugak halangannya. Hari nie saya buat pH buffer yang baru, saya run sampel guna instumen dan hasilnya agak baik. Tapi kali nie saya nak buat betul-betul. Hasil daripada spektrum yang saya run tu, saya dapat idea baru untuk dapatkan result yang terbaik. Alhamdulillah..... esok saya nak mulakan untuk ulang balik semuanya. Kalau boleh esok nak siapkan at least separuh darinya.... sebab sabtu dan ahad saya mungkin dah tak masuk lab. Saya kena siapkan jugak sebab nak siapkan abstrak untuk seminar kat Kuantan Ogos nie. Abstrak tu kena submit 30hb April.
 
Wednesday, April 21, 2004
posted by nile at 8:52 PM
::Entahlah...::

Minggu nie jadual saya begitu padat. Sabtu dan Ahad saya ada banyak perancangan.. tapi tiba-tiba saya terpaksa lupakan jugak komitmen bab tu. Kalau boleh hari nie saya nak siapkan kerja lab saya yang saya ulang balik nie. Pastu saya nak buat abstrak untuk seminar kat Kuantan bulan 8 nie yang kena hantar 30hb nie tapi satu habuk pun saya tak buat lagi. Saya nak buat poster untuk hari Terbuka UKM minggu depan. Dan banyak benda lagi yang nak dibuat tapi saya dapat rasakan ia tak akan terbuat jugak akhirnya.

Hari nie saya dapat sms dari adik saya kat Uitm perak yang tengah jalani Program Latihan Khidmat Negara. Dia suruh saya ke sana lagi. Semalam saya dapat jugak sms dari kakak, dia jugak suruh saya ke sana tengok adik. Adik saya nie adik bongsu saya dengan mak kandung saya. Oleh kerana dia anak bongsu, semua orang juga panggil dia Adek. Mak yang start panggil macam nie. Kalau ikutkan rasa hati saya, saya malas nak pergi sebab jauh. Dulu saya excited sangat nak pergi sebab saya tak pernah drive seorang sejauh tu. Saya lupakan segala risiko dan kuatkan semangat untuk ke sana dan akhirnya saya berjaya. Balik dari melawat Adek saya rasa gembira sangat. Tapi kali nie lain lak jadinya. Saya sebenarnya terfikir tentang sapa nak temankan saya ke sana. Kalu saya pergi sabtu nie, sapa nak teman sebab housemate saya keje hari tu. Orang lain pulak ada yang balik kampung.Kawan yang temankan ay pergi ari tu dah balik kampung bercuti. Entah lah... saya tak buat lagi keputusan nak pergi atau tak nak pergi. Tapi saya kesian kat Adek....

Kisah lab work saya pulak.... banyak menyakitkan hati dan membuatkan saya pening kepala. Saya dah semakin takut dengan projek saya dan juga dengan sikap saya yang takut berjumpa dengan penyelia. Kenapa la saya ada sikap camnie...??? Kalau boleh saya tak nak.... Ikutkan hati saya, hari-hari saya nak jumpa penyelia. Kadang-kadang tu saya takut bila tengok kawan-kawan yang lain. Mereka ada banyak result dan research berjalan dengan baik tanpa sebarang masalah. Tapi saya pula sebaliknya yang berlaku. Saya dah berusaha sedaya upaya saya untuk berjaya macam orang lain... tapi hakikatnya ia tak terjangkau oleh saya. Entah la apa nak jadi dengan saya nie........
 
Tuesday, April 20, 2004
posted by nile at 8:31 PM
ikutkan sangat rasa marah.....

Hari nie macam biasa la saya masuk lab awal. Saya puasa lagi hari nie, semalam sunat hari nie pose nazar. Saya mulakan dengan membuat keje2 lab saya. Selepas siapkan semua larutan saya run sampel. Lepas tu saya wak photostability yang amik masa 8 jam yang akan hanya berakhir pukul 8 malam sebab saya start pukul 12 tengahari.


So lepas nie saya tak ada keje la. Saya amik keputusan balik rumah untuk solat zuhur. Lepas solat saya tertidur sampai la ke asar. Alamak!! banyak benda saya nak buat hari nie sebenarnya. Nak pergi amik buku yang saya fotostat dan juga hantar buku kat library. Buku tu dah masuk 4 kali saya renew tapi saya tak baca-baca, so saya amik keputusan fotostat la , malas dah nak berulang alik ke library. Saya solat asar dulu and then amik buku. Lepas tu saya pergi ke hentian Kajang nak beli tiket bas balik kampung. Saya nak balik temankan bestfriend saya ke kenduri kahwin kawannya masa kat maktab dulu di Jerantut.

Cari punya cari, tiket ke Dungun 30hb April habis! saya cuba cari tarikh awal sehari tapi masalah yang sama terjadi. Saya call sahabat saya nak maklumkan pasal tu, tapi dah 5, 6 kali call dia tak angkat. saya call rumah baru angkat. Masa bercakap dengan dia, hati saya dah mendidih. saya tanya macam mana nak buat nie... suruh dia bagi cadangan. Dia suruh beli 28hb.. mana boleh!!! Kebelakangan nie dah banyak kali saya ponteng lab kerana balik kampung awal. Saya tak kisah nak balik awal kalau saya tak banyak keje tapi kebelakangan nie, saya busy memanjang. Pastu bila dia kata tak yah balik saya lak jadi sakit hati. Apa taknya.. dia nak kita temankan dia, kita dah sungguh cari tiket tapi dia lak kata camtu. Saya jadi nak marah bercampur baur dengan terlewat tadi sebab tertidur, tak leh hantar buku kat library (yang saya ingat masa tu tutup kul 6) yang dah 3 hari terlewat. Letih dek puasa dan nak marah sebab dia angkat phone tadi.

Tak ada kata penyelesaian. Saya harap dia dapat bagi cadangan yang boleh memuaskan hati semua pihak. saya letak phone dan cari lagi. Kaunter pertama yang saya singgah lepas tu... rupa-rupanya ada tiket 30hb!!!!!!!!!!!!!!!! saya beli tiket pergi balik dan segalanya setel. Saya balik ke UKM dan terus ke library, nasib baik buka lagi walaupun dah pukul 6 lebih. Rupa-rupanya library tutup pukul 7. Kena denda RM1.80. Pastu saya ke lab.

Saya tahu tadi saya terlalu ikutkan perasaan marah. Kesian kat Ummy.... kena marah. Masa cakap dengan Ummy tadi pun, saya salahkan Ummy atas segalanya. salahkan Ummy sebab saya kena denda, salahkan Ummy saya terlewat hantar buku, salahkan Ummy saya tak dapat cari tiket dan salahkan Ummy kerana tak angkat telefon. Ummy.... Sila mitak maaf........ :(
 
Monday, April 19, 2004
posted by nile at 6:37 PM
::Kisah Hari Isnin::

Hari nie saya memecahkan rekod lama yang sudah lama tak dipecahkan... hehehehe. Apa bende nie? Saya datang awal ke lab la. Lagipun hari nie saya puasa sunat berpakat sekali dengan Maria. Tak payah la tunggu breakfast siap. Sebelum pukul 8 dah punch kad. Waktu 7.58 tercatat pada kad tu. Sekarang nie saya nak cuba mulakan balik segala research saya yang dah jahanam akibat satu kesilapan kecil...

Seperti biasa saya akan buat keje lab saya la. Sediakan larutan yang berlainan pH. Tapi sebelum tu saya terpaksa berkejar ke sana dan ke situ mencari bahan-bahan yang diperlukan. Saya naik dari tingkat 2 ke tingkat 3 dan turun semula ke tingkat 2. lepas tu turun lagi ke G. dan itulah sebenarnya rutin harian saya. Saya siap sediakan semua larutan sample lebih kurang pukul 11 pagi. Sekarang nie saya perlu run sample tu menggunakan instrumen fluorimeter.

Saya turun ke G dan masuk ke lab instrumen yang bersebelahan dengan lab komputer tempat saya biasa online. Sebaik sahaja saya cuiba nak run sampel pertama, Nabihah tiba-tiba muncul cakap yang student PhD, Che Mat nak jumpa. Nak bincang tentang program yang nak dilakukan oleh kumpulan inorganic sempena hari terbuka UKM minggu depan. Saya terpaksa naik semula ke tingkat 2. Lepas berbincang sekejap dan memberi cadangan dan mengetahui apa yang perlu saya buat, saya terpaksa meminta diri. Saya perlu run sample dan siapkan kerja2 tu sebelum pukul 12. Pukul 12 prof ajak ke hospital melawat mak Nabihah yang dah 11 hari masuk wad. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar.

Saya naik ke lab saya di tingkat 2 dan di situ ada Prof, Nabihah dan Suba. Prof sibuk berbincang dengan Suba dan saya bertanya pada Nabihah rancangan ke Seremban jadi atau tak... Dia kata jadi. Prof mintak kitaorang tunggu sekejap kerana dia ada sesuatu nak dibuat. Kitaorang menunggu di tingkat 1 dan Prof tiba tidak lama kemudian bersama dengan 2 orang student dari USM. Rupa-rupanya tadi Prof pergi menjemput budak 2 orang tu yang dah tersesat di dalam UKM. Tersesat kerana teksi tu hantar diorang di Fakulti Sains Maklumat bukan Fakulti Sains dan Teknologi. Lebih kurang pukul 12.30 tengahari kitaorang bertolak ke sana. Dengan 2 buah kereta saya naik ngan Nabihah manakala Prof bersama dengan Che Mat dan 2 orang student tadi. Baru sampai terus kena angkut jalan-jalan. Heheheeh... Prof memang macam nie.

Pukul 1.15 kitaorang tiba di hospital. Masuk berjumpa mak Nabihah dan bersembang. Hanya Prof yang asyik bersembang manakala yang lain membisu seribu bahasa. Tak per.. kalau bab bercakap nie serahkan sahaja pada Prof segalanya akan setel.. heheeheh. Sambil2 Prof sembang saya keluar sekejap mencari telefon . Nak call Jiji. Saya Cuma sempat dengar Jiji bagi salam dan saya jawab salam sebelum panggilan putus. Telefon tu telan duit saya. Masa tengah guna public tu Nabihah panggil, Prof dah nak balik. Masa tu la Prof mengata kat saya.. telefon mahal tapi bila telefon pakai public jugak. Hahahaha... Hari nie 2 kali terkena... masa sampai tadi kat parking lot pun kena kata jugak. Dia kata saya beli handset mahal darinya... membazir duit. Sebenarnya handset Prof pun baru beli yang ada kamera jugak tapi jenama nokia. Sebenarnya handset dia lagi mahal dari handset saya tapi oleh kerana saya beli sekali dengan kabel tu yang jadi lebih mahal dari dia. Ada orang cakap kat dia pasal handset saya mahal dari dia tu.. Susah betul la... Sajer jer nak bagi saya kena marah...


Kitaorang balik ke UKM semula lebih kurang pukul 2.15 petang. Singgah makan di hentian sebelah Nilai. Oleh kerana saya pose saya cuma jadi tukang tengok la. Lepas tu terus balik dan sampai di UKM pukul 3 lebih. Saya masuk lab dan amik bag untuk balik solat di rumah. Tetapi sebaik sahaja saya berjalan ke arah tangga , Brader Nasir tegur dan cakap kenapa tak masuk meeting group chemical dan biosensor. LA… mana la saya tau ada meeting hari nie. Mati aku! Saya mula ketar lutut… apa taknya saya takut saya kena present. Mana ada hasil dan langsung tak prepare nie. So, tak jadi la balik rumah, saya solat di sana jer. Saya ambil masa yang gak lama untuk masuk ke bilik meeting tu kerana takut. Saya kuatkan semangatt. Apa nak jadi jadilah. Nasib baik tak ada apa-apa yang berlaku. 2 orang student yang present dan kali nie saya terlepas lagi. Tapi dah ada tanda2 amaran yang saya bakal buat presention untuk group nie yang merupakan group bagi co-penyelia saya.

Meeting berakhir pukul 5 petang. Saya solat asar dan lepak di lab komputer sampai pukul 7. Sebelum tu Maria telefon tanya saya nak kirim makanan apa. Hari nie tak der orang masak kerana hari nie giliran Nabihah. Dia pergi tadi tak balik-balik dah. Macam biasa la saya kuey teow goreng. Sampai rumah 2, 3 minit azan. Maria tak balik lagi. Saya berbuka dengan buah mangga, jemput2 yang budak2 tu buat breakfast pagi tadi dan kek pisang. Hehehehe... Tapi pastu Maria balik bawak makanan berbuka.

Malam- saya tak buat apa-apa. Tak keluar pun. Tengok tv dan taip sket skrip komik. Pukul 1.30 pagi saya pun cuba melelapkan mata. Pukul baper tido sapa yang tahu kan?


 
Sunday, April 18, 2004
posted by nile at 8:23 PM


::PrOmOSi::

Cepatlah berlari ke kedai mamak, kedai-kedai buku, pasaraya( kalau ada la) dan gerai-gerai majalah berhampiran, majalah paling cun dan canggih sedang menanti... Blues Selamanya issue 1 Mei. Pastu jangan lupa baca "Warkah Untuk Adik" kat mukasurat 92-93.... Cepat!!! APa tunggu lagi..............
 
Saturday, April 17, 2004
posted by nile at 8:08 PM
Habis!!!!!!!!!!!!!!!

Sebenarnya berita nie saya dah tau semalam tak silap la. Eksperimen yang saya buat selama 1 semester nie atau pun sejak tahun lepas lagi terpaksa diulang semula semuanya.... masalahnya di sini ialah... semuanya!!!!!!!!!!!!!!!!!


kenapa boleh jadi camnie? Dalam eksperimen saya, last step saya kena buat validation. Validation nie kena buat memandangkan saya menggunakan bahan kimia yang disentesis sendiri, bahan baru. Walaupun bukan saya yang sentesis (saya amik dari UM), tapi ia merupakan bahan baru yang tak pernah di hasilkan lagi sebelum nie. Keputusan validation saya ketahui hari khamis tak silap la membuatkan saya nak kata terpaku tu boleh la jugak tapi ada jugak rasa taku yang amat sangat.... takut!!!!!!!!!!!Saya takut berjumpa penyelia, takut dengan master saya, takut dengan presentation dan takut sebagai pemegang biasiswa tajaan kerajaan.

Memandangkan validation adalah step terakhir, ia bermakna saya dah jalankan semua kerja-kerja lab yang berkaitan dengannya sehingga siap dan yang terakhir ialah validation. Bila dah validation menunjukkan ada kesilapan... maknanya.... selama nie saya silap la!! 2, 3 kali saya berlegar-legar depan biliknya nak maklumkan padanya kesilapan nie, tapi hakikatnya saya takut... saya takut sangat-sangat. Akhirnya saya amik keputusan untuk cuba nak start semula balik semuanya tanpa memberitahu kepada penyelia.

Nak tahu kenapa boleh silap nie...? Satu jer sebabnya.... saya tersilap membuat pengiraan matematik!


 
Friday, April 16, 2004
posted by nile at 9:52 AM
Tiru Zuril...

Tadi baru terbaca dalam blog Zuril tentang benda nie. Pastu cuba buat. Best gak.. heheheh. Saya pun nak letak kat sinilah.... macam Zuril buat.

If You've Got the Time, We've Got the Nile_chem.
No Nile_chem, No Comment
Reach for the Nile_chem
The Nile_chem of Champions.
Have a Break. Have a Nile_chem.
Don't Say Brown, Say "Nile_chem".
Kids Will Do Anything For Nile_chem.
It's a Beautiful Nile_chem.
Nile_chem - It Looks Good on You.
Smart. Beautiful. Nile_chem.
What Can Nile_chem Do For You?

Heheehhee..... No nile_chem, no comment!!!


 
Thursday, April 15, 2004
posted by nile at 9:48 PM
::The7asmann n' T. Asman::

Tengahari tadi saya bertemu sekali lagi dengan kawan-kawan di dunia maya. Yang hanya berborak di YM dan berchatting di chatterbox blog, akhirnya hari ini kami bertemu di alam nyata. Siapa lagi kalau bukan the7asmann. Masa dapat call, dia dah ada kat Warta, saya masih di lab tengah belajar guna instumen baru (baru bagi saya). Bergegas-gegas ke sana. Tak sempat belajar lama, sebab Dr. Rita yang mengajar saya tu pun baru sampai. Masa kat lab tadi, habis la saya kena usik. Giler-giler kena usik!!! Dah ada pakwe la, mak indon tu lak kata "Udah ada pacar". Ala... jumpa kawan lelaki pun kata jumpa pakwe.... susah betul!

Saya singgah rumah dulu buat apa-apa yang patut. Pastu baru la terus ke sana. Alhamdulillah jumpa jugak budak nie walaupun saya datang agak lambat. Sori la. Kitaorang terus pegi tuju KFC. Saya order dan brader yang jaga kaunter tu menarik perhatian saya. Apa taknya, nampaknya hari nie saya bertemu dengan 2 orang yang namanya bermula dengan T dan berakhir dengan N walaupun nama brader sorang lain tu nama tipu (Hahahahah.... ). Nama brader tu T. Asman. Mungkinkah Tuan Asman, Tengku Asman atau Tuanku Asman? Hanya dia, ayah, mak dan kawan, sedara sepupu sepapat dia yang tau.

Borak punya borak, hampir zohor kami blah. Semoga berpuas hati dengan segala-galanya..... ada masa sedara lak belanja....
 
posted by nile at 9:02 PM
::Sms Lagi::

From: Baizura
Askum.kak sila cuti ke skrg.lamer diam?bizi ke?rindu la.arap2 kita trus dpt b'hubung.

To:Baizura
Sy mn la ada cuti.zura kt ner skrg?bl nk jmpa lg?sy nk belanja makan,duit scholarship dah msk.sy dah lm x pakai hset.yg dulu rosak.leni dah beli br ada kamera.

From: Baizura
Patutlah sy cuba call dulu tak penah dpt.runsing gak dulu. sbb dgn no tu je leh contak.amboi pakai hp kamera lg tu.x tahulah bila leh jupe.k.sila abis bila?

To:Baizura
InsyaAllah taun dpn.duk mn leni?akhir bln sy blk kuantan umah kaka.nak pi kenduri kawen kt jerantut

From: Baizura
Sy kat polikb.dpt sambung intergarsi kat sini.bln 6 ni abislah ngaji.

From: Baizura
Gi kenduri org.kak sila sendr bila lg.jgn lupa jemput sy.

To:Baizura
Hahaha,sy ni xdok org nok la.ha! Lupa nk ckp,sy jd penulis skrg.beli majalah blues selamanya.Ada ms msk web sy http://nile-chem.blogspot.com. dah msk ep. Ke-2.

From: Baizura
Ye ke.sy mmg minat majalah tu.beli jarang2.bhgn mn kaksila tulis.eh berapa dpt bayaran tu.eleh kalu x jual mahal x kan x dok org nok.tgk dulu abg madi nak kan.

To:Baizura
Tajuk Warkah Untuk Adik.nm pena sy nile_chem.ada sket pasal zuriana.Apa kabo dia skrg yer?

From: Baizura
Br kelmarin sy call dia.sbb skrg musim bdk u cuti.Sy pun cuba tpon lah.dia dah abis ngaji kat kyt.nak g konvo kat itm s.alam.skrg dia ada kat umah lah.

To:Baizura
Bila dia konvo?sy nak gi tgk! tp jgn ckp kat dia la.lmbtnye dia abis, dia terus sambung degree ke?ty ek bl dia konvo.lm x jumpa dia.

From: Baizura
Nanti sy usha tarikh konvo dia.dia abis dip.blum degree lg.ok nanti sy tanya deh.oklah nak kuar ni.picr majalah tu.
 
Wednesday, April 14, 2004
posted by nile at 12:29 PM
::Balas-Balas SMS::

Tarikh: 09-Apr-04

From:sunflower
umy rase sila ada hal tapi takut nak bgtau umy kan! Knapa ni,kita kan msh best friend. Takut umy mrah,.... Ok la,take care.ator la sms slalu kat umy ...

To:sunflower
La... mn ada apa2 ...Ikut umy lah. mmg la kt besfren, sapa bila2 pun! .........

From:sunflower
OK umy bleh terima pjelasan sila sbb umy percayakan sila Jaga diri OK

To:sunflower
Ada kisah lama yg sudah dilupa'.t'ungkai kembali m'jd 1 cerita. Entahlah boleh diterima atau tak tapi diri sdr x m'harap apa2 drnya. umy blh faham?

From: sunflower
Dak fhm la, bleh jelaskan lagi. umy ni kan lmbat pick up.

calling... from:sunflower
bla..bla..bla....

Akhirnya terbongkar juga kisah saya menulis dalam majalah Blues Selamanya tu. Hehehehe... best friend saya dah tau. Sori Ummy sebab baru cakap.... Tapi hari tu berakhir dengan linangan air mata. Mencurah-curah.... macam hujan lak. Hari tu siap Ummy menganalisa sikap saya. Tentang konsep persahabatan dan juga cara saya mengambil hati kawan-kawan.

Kata Brad, tanya balik diri saya, "Apa yang saya cari sebenarnya....". Entahlah..... saya cuma ingin mencari kawan.... seramai yang mungkin. Yang baik macam Ummy kalau boleh.... yang memberi apabila menerima, yang menangis apabila saya menangis, yang tak perlu saya menulis di majalah untuk dia menghargai saya.....

Hakikat yang perlu saya terima tak mungkin saya akan ketemu sahabat baik seperti Ummy..... sedarlah sila!!!!!!!!!!
 
Tuesday, April 13, 2004
posted by nile at 12:16 PM
::Aktiviti Hari Nie::

Nak tulis apa nih? Hmm.... aktiviti hari nie macam biasa la, pergi lab, tak der keje, masuk lab komputer siswazah, update blog, balik rumah, makan buah mangga yang beli kat Perak baru nie, solat, pastu tidur.

Pagi tadi sebelum ke lab mood tak elok sangat. Pasal apa..? Geram tengok sinki tersumbat lagi. Dah buang air, bertakung lagi. Saya dah angkut buang air yang bertakung tu malam tadi, pagi nie saya tengok penuh balik. So, masa balik tengahari saya angkut semua air yang tersumbat. Buang la... bila dah kering sinki tu baru saya bukak bahagian bawah tempat tertakungnya sisa-sisa makanan tu. Busuk giler dan penuh dengan beras!!!! Mangkuk tu penuh dengan beras yang belum di masak. Bukan nasik tapi beras.....

Saya bersihkan semuanya, korek apa-apa yang patut, pasang balik. Alhamdulillah dah ok. Habis dah baju kurung saya. Kena mandi nie. Pas mandi, solat saya pun tidur sampai la ke petang. Hahahaha.. tak pi lab saya hari nie. Saya ke lab lepas solat maghrib dengan niat nak punch kad untuk balik (sejak saya dapat scholarship nie, saya wajib punch kad dah). Ingat pas tu nak balik terus tapi bila tengok lab komputer tu tak ada orang, terus saya stay kat sana
sampai la kul 11.15 malam.
 
Monday, April 12, 2004
posted by nile at 11:32 AM
:: Saya Kembali::

Sejak balik ke Terengganu Rabu lepas, baru hari nie sempat mengupdate blog. Letih giler menulis ( gara-gara terlalu teliti dan detail). Tapi hari nie pun tak sempat sentuh komputer seharian. Pagi tadi saya cuba untuk mulakan hidup baru untuk mulakan reseach saya balik dengan keadaan yang teratur tapi lain pulak jadinya.

Oleh kerana sekarang nie saya masih di peringkat belajar untuk step kedua penyelidikan, saya kena la mencari orang lain yang expert untuk mengajar saya. Hari tu budak Francis tu janji minggu lepas tapi saya cari dia tak ada dan lagi-lagi hari Rabu saya dah balik kampung. Jadi tak sempat belajar jugak. Pagi tadi pulak bila saya cari dia, Choo Ta cakap Francis ke seminar seminggu nie dia tiada. Begitu jugak dengan minggu depan. Tak ada juga. Alamak!!!! Memang hancur saya kali nie.....

Bila dah tau macam tu saya pun apa lagi balik rumah. Terus tidur sampai la pukul 1.40 petang. Saya datang balik lepas solat zohor untuk mengajar Dr. Rita menggunakan instrumen fluorimeter. Saya janji pukul 2 tapi terlewat sikit kerana best sangat tidur. Pukul 3.15 pulak saya ada meeting dengan group inorganic. Ziana nak reheasal, dia viva master rabu nie. Duk asyik mengajar, sampai la pukul 4 petang. Akhirnya saya terlupa saya ada meeting. Berkali-kali saya terfikir nak masuk ke tak nak masuk meeting nie. Saya call nabihah dia cakap masuk jer. Tapi saya masih takut nak masuk sebab dah sejam lebih lambat nie. Sagir kata, baik lambat dari tak masuk langsung. Saya amik keputusan untuk masuk jugak la walaupun dah lambat. Meeting berakhir hampir pukul 5. Akhirnya saya dapat faedah dari meeting nie, minggu depan saya lak kena present! ALamak!!!!! Kantoi aku!

Pastu saya ke bilik komputer kat G ingat nak masuk la internet nak cek blog. Dah lama sangat tak masuk nie tapi ramai pulak yang tengah guna. Saya amik keputusan untuk balik. Balik rumah saya solat asar, ke kedai beli sayur, basuh baju, mandi, makan malam, solat magrhib dan saya keluar ke cc. Nak update blog!!!! Saya duk sana hampir 3 jam. pukul 11 lebih baru balik. Sempat la mengupdate aktiviti saya sejak 3 hari saya balik kampung dan 1/3 kisah saya ke perak, letih giler!!! Apa taknya, dah jadi sifat saya agaknya, kalau menulis tu mesti tulis detail-detail. Kalau dari A ke Z mesti saya akan citer dari A ke B dari B ke C dari C ke D dan seterusnya. Saya bukannya jenis yang suka lompat-lompat . Walaupun menyusahkan tapi itulah saya.........
 
Sunday, April 11, 2004
posted by nile at 10:26 PM
::Mengharungi 590km Perjalanan ::

Sesampainya di Perhentian Bas Kajang pukul 6 pagi, saya terus mengambil teksi untuk balik ke rumah. Rancangan asal nak mintak tolong kawan saya, Yah amik saya tapi dia lak takut sebab pagi sangat. So, saya amik teksi ajer walaupun inilah pertama kali dalam hidup saya di UKM nie, saya amik teksi untuk balik ke rumah dari perhentian bas ataupun komuter. Sebelum nie saya sanggup tunggu hingga ke pagi sampai bas ada untuk balik. Tapi kali ni benar-benar terdesak sebab saya perlu berkemas dan bersiap secepat yang mungkin untuk melawat adik saya di Kem Teluk Rubiah, Sri Manjung, Setiawan Perak pagi nie.

Tiba di rumah saya terus mandi, kemas barang dan pergi ambil kereta yang saya sudah booking dari minggu lepas lagi. Lama jugak saya duduk menunggu kat depan pagar rumah pakcik tu sebab saya lupa nak ambil no phone masa booking ari tu. Duk bagi salam dah lebih 10 kali tapi tak ada orang jawab jugak. Siap mintak no telefon ngan makcik sebelah rumah tapi no tu lak tak boleh guna. Dah tukar agaknya. Hampir 10 minit jugak saya menunggu sehingga la kucing yang sedang enak-enak lepak kat atas kereta tiba-tiba melompat turun dan masuk ke rumah melalui pintu grill utama. Nampaknya tuan dia dah sedar.

Saya bagi salinan ic, lesen dan tulis apa-apa maklumat yang patut dan adik tu (anak tuan kete tu la), buat la apa-apa yang patut pada kereta tu. Isi air dan cek apa-apa yang patut. Dia bagi kunci dan saya blah dari pagar rumah tu tepat pukul 8.26 pagi mengikut jam kereta dengan meter perjalanan 39423km. Motor saya tinggal kat rumah tu jer. Saya balik ke rumah dulu amik barang-barang dan sebelum bertolak telefon Kak Shida untuk tanya bagi kali yang terakhir direction ke Highway Ipoh kerana map yang dia bagi tu cuma bermula dari Tol Bidor ke Teluk Rubiah. Saya keluar dari pagar rumah dah terus menuju ke rumah Yah. Dia la sorang yang nak ikut saya ke Perak. Pas amik Yah saya ke stesyen minyak Shell ( lebih kilometer dengan Shell) untuk isi minyak. Saya bergerak keluar dari stesyen minyak lebih kurang pukul 9.00 pagi dengan harapan dan doa agar perjalanan ini selamat.

Saya masuk Tol BBBangi dan terus sajer melalui highway tu sampai la keluar di Tol Sungai Besi. Tol pertama RM2.70. Terus jer jalan ikut signboard ke highway Ipoh. Banyak sangat signboard yang tunjuk ke highway Ipoh tu. Sampaikan saya ingatkan dah tersalah masuk jalan lain tapi bila jalan lagi ada lagi signboard ke highway Ipoh. Jalan... jalan dan jalan... sampai la jumpa TUDM, dan bila mula masuk KL saya agak takut jugak sebab tak pernah drive ke sini sebelum nie tapi alhamdulillah semuanya ok. Tak perlu rasa takut kalau kita bawak kereta cukup berhati-hati. InsyaAllah tiada apa yang berlaku. Macam biasa akan masuk Jalan Duta, pastu ntah jalan apa lagi la saya tak tahu namanya tapi jalan tu memang jem dan kena naik bukit sikit. Bukit bukit nie susah nie sebab kena pandai-pandai la main hand break. Bila lepas jer bukit tu terus masuk highway Ipoh. Lega.....

Sepanjang perjalanan nampaknya semua ok. Lebih kurang pukul 10.45 saya tiba di Tol Bidor. Bayaran tol kedua nie RM16.00. So, dari Tol Bidor nie la bermulanya cabaran explorace saya mencari Kem Teluk Rubiah. Berdasarkan map yang diberi oleh Kak Shida bersama dengan Che Mat, saya cuma ikut sahaja. Alhamdulilah peta tu complete dengan traffic light jadi mudahlah untuk saya tahu arahnya. Untuk kepastian buat pertama kali saya berhenti di sebuah kedai mamak untuk bertanya arah ke Setiawan. Saya tak tahu nama tempatnya tapi ianya di dalam kawasan Teluk Intan sebelum jambatan tinggi ke seberang Perak. Nampaknya saya mengikut arah yang betul. Lebih kurang selepas 3 jam perjalanan saya berhenti di sebuah kedai makan di Lekir untuk mengisi perut di sampaing bertanya sekali lagi. Saya makan mee goreng manakala Yah maggi goreng. Saya tanya la adik kat kedai tu arah ke Teluk Rubiah. Pastu dia tanya kakak dia. Budak tu cakap pergi terus jer pastu akan melalui 3 trafffic light. Ok la tu, maknanya Teluk Rubiah dah tak jauh dari situ dan rasanya tempat nie dah masuk daerah Setiawan (betul tak zuril?) Saya ikut jer arah tu. Selepas melalui 3 traffic light akhirnya saya sampai di sebuah taman perumahan. Kiri kanan taman perumahan. Ada deretan kedai, sekolah dan bila terus jer saya rasa macam pelik semacam sebab ia menuju ke kawasan hutan dan bukit. Tapi saya teruskan jugak sehinggalah nampak berderet-deret kereta di sisi jalan. Waktu tu lebih kurang pukul 12.45 tengahari. Nampaknya saya dah sampai ke destinasi yang di tuju. Alhamdulillah.

Selepas laporkan pada urusetia yang juga merupakan budak-budak khidmat negara, diorang panggil adik saya. Berkali-kali budak tu tanya perempuan ke lelaki sebab nama adik saya nie seperti nama lelaki tanya hakikatnya perempuan la. Dapat jer jumpa adik saya ajak dia keluar pergi shopping walaupun sebenarnya tak boleh. Daripada dalam kereta lagi dia hantar sms suruh beli KFC tapi saya tak jumpa-jumpa kat mana la KFC kat sini. Secara curi-curi adik saya menyusup keluar dari kem. Hehehehe.... biarlah sekali sekala..
Kitaorang ke pekan Setiawan selepas bertanya pada seorang abang kat mana KFC kat sini. Dia kata ada 2, satu kat Lumut dan satu kat Pekan Setiawan. KFC terdekat kat Setiawan la. So saya ke sana la. Lepas makan kitaorang ke Fajar untuk beli barang-barang keperluan lain. Lepas tu saya hantar adik balik ke Kem. Selepas bergambar dan bersalam saya dan Yah ambil keputusan untuk balik. Kitaorang singgah di sebuah masjid berdekatan untuk solat jamak dan bertolak dari masjid tepat-tepat jam 4.00 petang.

Singgah dulu di kaki jalan beli buah mangga. Kurang-kurang ada gak benda yang saya wak balik dari Perak. Perjalanan balik ke Bangi nampaknya agak berliku. Mula-mula dengan masalah minyak. Saya ingatkan minyak dalam tangki cukup untuk balik semula ke Bangi tapi sebaik sahaja keluar dari Sri Manjung menuju ke Teluk Intan melalui jalan yang di kiri dan kanannya penuh dengan pokok kelapa sawit nyala merah mula berkelip-kelip. Tak ada satu pun petrol stesyen di sepanjang jalan sehingga lah kitaorang tiba semula ke Lekir , jumpa la satu stesyen BP. Pas isi minyak perjalanan di teruskan lagi. Kali nie masalah kedua muncul. Hujan mencurah-curah hampir di sepanjang perjalanan. Dengan jalan yang berbengkang-bengkok dan suasana yang agak gelap disebab kan hujan, saya terpaksa memandu dalam keadaan yang cukup berhati-hati dan agak perlahan. Biasanya bila berada dalam keadaan macam nie petua saya bila bawak kereta ialah ikut jer kereta kat depan. Cahaya lampu belakang kereta tu panduan untuk saya la. Tak berapa lama kemudian hujan berhenti. Tapi sekali sekala saya bertembung lagi dengan hujan. Tapi semuanya sekejap-sekejap ajer.

Bila mula masuk ke Tol Bidor saya mulai lega. Hujan pun dah berhenti dan sekarang saya nak balik rumah. Sepanjang perjalanan segalanya ok. Saya berhenti di kawasan rehat tol Sungai Buluh untuk makan dan solat maghrib tepat pukul 7.00 malam. Lepas makan saya mencari surau. La.... tak ada rupanya..... Tak patut la tak ada surau kan? Oleh kerana kitaorang nie masih dalam musafir, kitaorang amik keputusan untuk solat jamak maghrib ke isyak. Bermula dari sini hujan mula turun dengan lebat. Dalam suasana malam dan hujan, sekali lagi masalah timbul. Tapi perjalanan mesti di teruskan, saya teruskan memandu dengan sebaik yang boleh dan macam biasa la ikut kereta orang dari belakang. Sekali lagi masalah minyak timbul. Merah lagi!!!! Puas saya menyuruh Yah mencari stesyen minyak tapi tak jumpa jugak. Bila keluar dari plaza tol terakhir, masih tak ada. Sehinggalah kitaorang mula menuju ke highway Sungai Besi, jumpa la stesyen minyak. Lepas isi kitaorang blah dan mula masuk highway Sungai Besi menuju ke Bangi. Entah bila la hujan berhenti saya tak cukup pasti. Tapi sebaik jer keluar dari Plaza Tol Kajang rasanya memang dah tak hujan. Tol kali nie RM1.70. Kitaorang berhenti di masjid berhampiran untuk solat. Lepas tu saya hantar Yah ke rumahnya dan saya pula terus balik ke rumah. Saya janji nak ajak Yah keluar makan malam nie sebab nak habiskan minyak kereta. Lagipun kereta nie saya dah bayar sewa sampai esok sebab rancangan asal nak bermalam di Taiping rumah junior saya tapi tak jadi dek takut kepenatan. Membazir la kalau duk terperap kat rumah jer. Tapi bila balik saya terus tertidur kat ruang tamu rumah. Nak kata penat mungkin bagi saya tak, tapi orang lain tengok kata saya kepenatan. Mungkin juga.....

Alhamdulillah perjalanan saya ke Perak dah selamat pergi dan selamat pulang semula ke Bangi. Meter pada kereta menunjukkan 40013km sebaik sahaja saya hantar balik kereta tu pada tuannya. Maknanya saya telah mengharungi 590km perjalanan dengan memandu berseorang. Ini rekod baru saya memandu jauh. Syukurlah segala-galanya berjalan dengan baik. Saya dah tunaikan janji pada adik untuk melawat dia dah dia pun dah gembira dengan kedatangan saya. Apa yang saya dapat rasakan, keyakinan saya untuk memandu jauh nampaknya semakin meningkat. Bukannya saya tak yakin sebelum nie tapi mungkin pada pandangan orang. Selepas nie saya akan ke Perak lagi, kemungkinan bulan depan. Kali nie saya nak melawat adik saya lagi yang akan mulai masuk sesi kedua latihannya di IPT kat sana. Saya tak pasti di UiTM atau di UTP. Apa yang saya harap-harapkan, semoga ada perubahan yang cukup baik pada adik saya. Semoga ilmu yang dia dapat sepanjang Program Latihan Khidmat Negara (PKLN) tu dapat memberi manfaat yang cukup berguna pada dirinya dan juga orang lain. Semoga hatinya kan terbuka untuk sambung belajar. InsyaAllah kalau saya mampu saya akan menanggung perbelanjaannya. Semoga Allah akan memberi petunjuk dan hidayah padanya....



 
Saturday, April 10, 2004
posted by nile at 9:39 PM
----> Hari Ketiga

Saya bangun kul 7 lebih. Bersiap nak balik ke Paka. Lepas kemas semua barang, masukkan dalam kereta saya salam ngan ayah, ngan mak da, ngan adik2, ngan anak sedara pastu tak balik lagi. Saya masuk cc dulu. Saya save gambar semalam. Pastu baru bertolak ke bandar K Trg. Tak balik lagi... hehehehe. Saya nak pergi bank amik duit untuk ke Perak esok pastu nak gi jumpa best friend dulu. Tapi sebelum pergi tadi saya cakap ngan adik2, kalau saya jadi beli basikal saya akan balik semula ke rumah.

Sampai kat bandar saya ke 3 buah bank. Mula3 bumiputera commerce, pastu RHB bank dan last sekali ke Bank Muamalat. Then saya ke sekolah Ummy kat Gong Badak. Sampai sana lebih kurang kul 11 pagi. Ummy habis kelas tambahan kul 12 lebih sket pastu saya follow kereta Ummy, dia nak tunjuk kat saya kedai basikal tempat dia belikan basikal untuk adik dia dulu. Saya beli basikal tu dan balik ke rumah manakala Ummy pergi amik kereta dia kat service center. Tadi dia bawak kete mak dia.

Balik ke rumah hantar basikal baru. Sukanya adik2 saya.... Baru sebuah tu. Adik saya yang dah boleh bawak basikal ada 2 orang. Nanti la saya beli lagi. Pas hantar basikal saya ke bandar semula. Ummy amik kereta dia kat service center pastu adik dia bawak kete mak dia. Kitaorang bertiga berkereta ke Ibu Pejabat Polis Kuala Terengganu tempat mak Ummy keje. Pas hantar kereta kitaorang pergi makan dulu. Pastu ke rumah Ummy. Pas adik Ummy si Angah tu solat, kitaorang bertiga ke Pantai Teluk Ketapang lepak2 sambil Ummy nak buat keje. Ummy bawak notebook dia untuk buat keje. Sambil buat keje kitaorang borak2 pastu saya pergi beli air kelapa, 2 gelas... satu biji. Yang bijik tu Ummy yang nak sangat. Bestnyer!!! Isinya tebal dan airnya banyak.

Pas Ummy abis wak keje, saya cuba install usb cabel data tu. Dan sekali lagi tak boleh jugak! Saya tak tahu apa masalah sebenarnya sekarang nie. Termasuk kabel ni, dah kali ketiga nie. Tak boleh2 jugak! Hmmmm....

Pertemuan dengan Ummy dan juga Angah berakhir petang ini. Pas hantar Ummy balik rumah, salam dan pastu saya terus menuju destinasi saya yang terakhir sebelum balik semula ke Bangi. Saya bertolak dari rumah Ummy lebih kurang pukul 5.30 petang. Jem lak kat KT... pukul 6 baru la saya dapat masuk jalan besar Kuala Ibai ke jalan pantai Marang dan seterusnya ke Paka. Saya sampai di rumah kakak lebih kurang pukul 7.30 malam.

Sampai kat rumah kakak, ramai sangat pulak orang. Adik2 abang ipar ada kat rumah. Tak tau singgah dari mana tapi diorang tengah masak kat dapur. Pukul 9 lebih baru la diorang balik dan pastu baru saya dapat membersihkan diri. Pukul 10.40 kakak dan abang ipar hantar ke bus stop untuk naik bas ke Bangi. Pukul 11 kakak tinggalkan saya di bus stop tu. Saya tunggu bas tak sampai2 sehinggalah menjelang pukul 12 tengah malam. Tak dapat di gambarkan betapa takutnya saya. Takut bukan sebab malam atau tak ada orang tapi sebab esok nak ke Teluk Rubiah, Perak jumpa adik. Takut sangat tak boleh pergi kalau bas tak sampai jugak. Saya hantar sms kat kakak cakap bas tak sampai2. Saya takut dia tersilap tiket lagi. 2, 3 kali jugak saya call 3 kaunter tiket kat K Trg, Dungun Dan Kuantan tapi tak berjawab. Mesti la tak berjawab.... nie dah tengah malam nie. Saya call Ummy cakap bas tak sampai. Saya dah jadi takut jugak dengan keadaan sekeliling sebab cuma tinggal 2 orang perempuan lagi yang tunggu bas. Selebihnya budak2 lelaki yang nak kata naik bas ada la jugak tapi banyaknya tengah lepak sebab tempat tu bus stop. Sebenarnya dekat Paka nie tak ada stesyen bas yang khusus sebab tempat nie bukannya bandar besar. Kaunter untuk beli tiket pun cuma ada satu di mana semua tiket ke semua tempat boleh di beli di situ.

Alhamdulillah syukur sebab lebih kurang pukul 12 lebih sikit, bas pun sampai. Bas Mutiara nie memang lembab giler. Saya agak mesti bas nie bertolak lamat dari KTrg. Mesti la.... sebab ari tu dah eksiden teruk kat Kuala Lipis... yang mati 16 orang tu. Bas nie la.... Bila dah naik bas lega la. Yang penting sekarang saya perlu tidur lena. Esok nak ke Perak pulak. Tapi tak best la sebab duduk sebelah lelaki. Setiap kali naik bas mesti duk sebelah lelaki.... tak selesanya. Jarang2 sekali saya dapat duduk sebelah kaum hawa. Masa balik baru nie saya duk sebelah perempuan, nasib baik....

Inilah kisah 3 hari saya di Terengganu. Penuh dengan kisah-kisah yang bagi saya amat mengembirakan. Akhirnya tercapai jugak impian saya untuk menceriakan hati adik-adik, gembirakan hati ayah, hati mak da, gembirakan sahabat baik saya Ummy, dan jugak kakak-kakak saya. Kalau boleh selamanya saya nak macam nie. Nak tengok adik-adik saya dapat apa yang diorang nak. Diorang boleh belajar dalam keadaan yang selesa. Boleh jalan-jalan sekali-sekala. Saya harap sangat adik-adik saya akan berjaya dalam pelajaran. Kalau boleh nak jugak tengok ada yang masuk Univesiti. Saya tahu semua tu lambat lagi , tapi dari mula lah semua tu kena pupuk. Saya harap saya dapat bantu dari segi akedemik tapi saya pulak jauh. Entahlah... harap-harap adik-adik saya tu dapat amik tuisyen untuk diorang belajar. InsyaAllah lepas nie tiap-tiap bulan saya akan kirim duit kat ayah untuk belanja kat rumah dan pelajaran adik-adik. Saya harap semua kan ok.... InsyaAllah!!!
 
Friday, April 09, 2004
posted by nile at 9:03 PM
---->Hari Kedua

Pukul 6 pagi saya dah bangun. Kejutkan adik2 dan anak sedara bersiap nak ke Sekayu. Ayah pun baru terbangun nak berniaga. Biasanya pukul 5.30 ayah dah bangun kalau hari Jumaat. Sambil budak2 tu mandi dan bersiap saya goreng nugget, keropok dan sosej. Best friend saya, Si Ummy yang suruh saya goreng dulu sosej tu, jadi bila sampai kat sekayu nanti cuma panaskan sajer. Sebenarnya niat di hati nak buat ayam panggang tapi rasa malas lak. Tapi kitaorang tetap bawak barang nak buat BBQ tapi cuma untuk bakar daging bergur dan sosej ajer la. Barang2 siap kul 7.30 pagi. Pastu baru la saya bersiap. Budak2 tu semuanya dah ready. Saya janji ngan Ummy kul 8 pagi. Tapi dia lak lambat. Saya call pukul 8.25 pagi dia baru tengah nak sidai baju. Maknanya lambat lagi la tu. Sambil2 tunggu Ummy lambat lagi sampai saya suruh budak2 tu beli breakfast dulu. Breakfast sampai agak lambat... sebaik jer masuk nak makan Ummy sampai. Ummy datang bertiga dengan 2 orang adiknya, Angah dan Arir. Rasa macam nak tercekik makan nasik lemak tu.

Kitaorang bertolak ke Air Terjun Sekayu dari rumah saya pukul 9.00 pagi. Sorang adik saya tumpang kereta Ummy manakala yang lain naik dengan saya. Sampai di pintu masuk lebih kurang pukul 9.40 pagi. Dan tiba di tempat untuk lepak dan mandi pukul 10 pagi. Sebaik jer sampai terus budak2 tu mandi. Saya lak sediakan api untuk BBQ. Saya ngan Ummy tak mandi... kitaorang cuma kemaskan tempat, susun makanan dan bakar sosej, buat sandwich dan lain2. Sambil2 tu amik gambar adik2 tengah mandi, pergi hantar makanan kat budak2 tu. Diorang mandi jauh sangat.... tak la jauh sangat ada la dalam 30 meter dari tempat kitaorang duduk2. Tapi kena lalu ikut air, lalu atas batu... sakit kaki saya.


Kitaorang di sana tak lama, lebih kurang 2 jam jer. Sampai rumah pukul 1 lebih. Rasa bersalah lak kat adik2. Kesian diorang nak main air lama2. Tapi saya kan pergi dengan orang. Tapi petang tu baru tau sebenarnya Ummy tak kisah balik lambat sikit pun. Biarlah... lain kali pergi lagi. Balik2 tu saya terus tidur........

Pukul 3 saya keluar ke bandar, ke rumah Ummy. Saya janji nak amik dia nak pegi jalan2. Kitaorang ke Lagun Kuala Ibai sembang2 kat sana. Masa kat sana tu, Adk telefon. Dia tanya la saya kat mana. Sebenarnya saya janji nak jumpa dia petang nie. Tak la janji tapi merancang. Saya ingat nak balik ke Paka terus petang nie, tapi tak jadi. Mungkin pagi esok la sebelum saya naik bas pukul 11 pagi ke Bangi. Pukul 5 lebih kitaorang ke Losong cari keropok. Kakak kat Pejabat Am Kimia kirim. Pas tu saya ajak Ummy makan dulu kat kedai "Air Buah Gelas Besar" yang glamer kat Seberang Takir. Pas makan saya hantar Ummy rumah dah terus balik ke rumah.

Malam nie saya tak buat apa-apa. Tapi saya tak ingat la dalam pukul berapa ntah kakak saya telefon dia cakap abang ipar tersilap beli tiket. Bukannya pukul 11 pagi esok tapi 11 malam esok. Alamak!!!!!!!!!!!!! camner nie!!? Mana boleh naik 11 malam esok, sebab pagi lusa saya nak ke Perak nak jumpa adik. Kalau naik malam esok sampai pagi esok lusa mesti letih sebab lepas tu nak drive ke Perak pulak. Saya sajer suruh beli pagi esok sebab dapat la berehat dulu sebelum ke Perak lusa. Kakak telefon balik dia kata tiket tu tak boleh tukar tapi kena beli baru. Biarlah!!! Nak buat camner lagi kan? Rugi la kalau beli baru. Biarlah... maknanya esok ada masa lagi saya jalan2 kat sini. Ingat nak tengok survivor tapi tertido pulak...........
 
Thursday, April 08, 2004
posted by nile at 8:29 PM
::Di Terengganu::

---->Hari Pertama

Saya sampai di Paka lebih kurang pukul 4.30 pagi. Sesampainya saya di simpang jalan menuju ke rumah kakak, saya dah nampak kereta kakak sedang menunggu. Pada kebiasaannya saya akan menunggu lama untuk kakak mengambil saya tapi sejak dah ada handset nie (hehehehe..), dapat la saya call awal suruh dia datang dulu tunggu saya. Bahaya jugak tunggu sorang2 tengah2 pagi buta. Alhamdulillah... segalanya selamat.

Masuk2 jer kereta macam biasa la saya yang kena jadi driver padahal boleh jer dia bawak terus balik ke rumah, kakak saya memang sokmo gini. Biarlah.... lagipun dari sini la saya berlatih pandu kereta. Saya pun bagi terus jer sweater BUM yang saya beli kat SOGO malam tadi kat kakak. Entah dia suka ntah tak. Sampai kat rumah, saya terus tidur lagipun pagi nanti saya nak terus balik ke rumah saya kat Kampung Bukit Sawa, Marang.

Tak pukul 8 lagi saya terus bertolak ke rumah. Saya drive kete kancil kakak balik ke kampung. Kakak saya yang cadang buat camnie sebab dia la yang suruh saya singgah rumah dia dulu sebab dia kirim barang kat saya. Sebenarnya dia kirim kasut vinci tapi kasut yang dia nak dah habis stok, saya beli la sweater. Dia kirim sweater UKM tapi saya dah cari tak ada yang lawa2, biasanya kalau nak yang lawa2 kena la tunggu pesta konvo. Saya sampai rumah ayah lebih kurang 9.30 pagi. Lebih kurang 1 1/2 jam jugak la perjalanan dari rumah kakak. Sampai rumah saya tunggu adik-adik balik dari sekolah sebab nak ajak diorang ke bandar K. Trg shopping. Saya masuk cc kat rumah tapi tengah2 seronok chat ayah panggil suruh hantar payung dan meja ke tapak ceramah malam nie. Ayah saya nak berniaga air tebu. saya pun keluar la nak pergi ke sana tapi ayah cari payung la tak jumpa. Rupa-rupanya kena curi. Kesian kat ayah... payung buruk pun ada orang nak curi jugak. Ayah cari la payung lain tapi adik lelaki saya cakap dia baru lalau tenpat ceramah tu semua tempat dah penuh orang tanda. La.... tak boleh berniaga la camnie.... Segala lagi kesian kat ayah... ayah kata "rosak rancangan camnie". Ayah dah tebang banyak tebu kalau biar camtu rosak la. Tapi nasib la esok ada kuliah agama mingguan tempat ayah biasa berniaga. So, kitaorang kikis tebu untuk berniaga esok jer. Letih jugak saya buat keje tu dengan sorang anak sedara. Ayah suruh saya kensel nak ke Air Terjun Sekayu esok sebab nak ajak adik2 saya tolong dia berniaga tapi saya cakap nak pergi jugak. Nasib baik adik lelaki yang umur 22 tu balik boleh la dia tolong ayah. Adik lelaki saya yang darjah 3, Nazrullah balik sekolah pukul 12 tengahari, tapi adik perempuan yang darjah 5, Izzati balik kul 3 petang sebab dia dapat baucer tuisyen sekolah.

Letih jugak menunggu Izzati balik. Kul 3 lebih sikit dia balik rumah. Saya suruh dia solat zohor cepat2 pastu terus ke bandar. Yang ikut saya ke bandar 3 orang adik saya ( satu ayah lain mak), Izzati, Nazrullah, Muna dan 2 orang anak sedara Ayu dan Ati. Sampai ke bandar tempat yang pertma di tuju apa lagi kalau bukan Mydin. Saya suruh amik yang apa yang diorang nak. Seronok betul tengok adik2 dan anak sedara saya kutip barang ni barang tu. Tapi sebelum anik tanya saya dulu, nak nie boleh? Nak tu boleh? heheheheh.... ikut saya hati hangpa la.... Pas abis shopping kat situ kitaorang ke Sabasun cari barang2 nak berpiknik esok. Beli la ayam, sosej, daging bergur, roti, mee, sayur, timun, nugget, makanan ringan dan macam2 la untuk piknik. Barang2 untuk masak mee goreng saya hantar ke rumah best friend saya Ummy (thanks ummy). Pastu terus balik ke rumah. Sebelum budak2 tu nak selongkar barang2 yang dibeli tadi, saya suruh solat asar dulu. Pastu... habis la.....

Selepas maghrib, saya bersiap nak ke Ekspo Bukit Payung. Kesian kat ayah dia ingat nak pinjam kereta ke ceramah, tapi dah saya nak keluar terpaksa la dia naik van buruk dia tu. Macam biasa la semua adik2 dan anak sedara saya ikut. Tapi kitaorang tak beli apa2 pun. Tak ada benda yang menarik la... saya cuma bagi duit kat budak2 tu untuk beli makanan. Pastu balik. Kesian kat mak da.... nasik yang dia masak hari nie tak ada orang makan pun. Adik2 dah kenyang dengan barang shopping tu, hehehehe.... Sampai rumah saya masuk cc dulu. Saya save gambar dalam handset saya tu guna infra red device. Saya dah tukar baru usb kabel data tu kelmarin sebelum naik bas malam tadi. Dah cuba install kat cc tu tapi sebab dah ada infra red tu tak yah guna kabel tu lagi la. Pastu balik rumah tido..........
 
Wednesday, April 07, 2004
posted by nile at 9:13 PM
Kisah Di Puduraya

Tak sangka sempat lagi saya online malam nie. Dah la kat puduraya Sebenarnya tak tau pun kat sini ada cc. Tapi masa beli kaset tadi, nampak la cc tu kat belakang kedai tu. Dalam kedai tu jugak. Masuk la sekejap....

Sekarang nie dah kul 9. Saya bertolak dari rumah kul 4 lebih. Sampai tu terlepas komuter, tapi tak lama pas tu komuter lain sampai. Naik komuter sampai Bandar Tasik Selatan pastu tukar LRT ke Plaza Rakyat. Pergi awal nie pun sebab kakak kirim barang. Satu lagi nak gi tukar usb cabel tu.
 
Tuesday, April 06, 2004
posted by nile at 6:28 PM
::Citer Hari Selasa::

Pagi tadi saya ke lab lewat sikit, basuh baju. Lagi lambat sebab terkenang peristiwa memalukan pagi tadi. Malu habis gue!!! Biarlah benda dah jadi, kalau duk ingat lagi malu, jadikan biarkan ia terus berlalu, kalau tak otak aku boleh jadi biru, jadi kelabu, tak nak la jadi camtu... kan?Arghhhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dah penat jerit masa naik motor tadi.

Tak silap sampai lab dah dekat kul 11. Buat kerja yang ditangguhkan sejak minggu lepas, sampel untuk run guna instrumen icp tu. Buat2 dah kul 12.30. La sekejapnya dah tengahari... baru sekejap duk lab. Memang la sekejap, dah awak tu baru sampai kul 11. Saya terpaksa balik, sebab Nabihah dah nak balik. Kerja saya dah selesai, tapi nak stay lama kat lab pun tak boleh. Kunci lab terlupa nak bawak. Masa masuk tadi pun terpaksa mengcangkung depan lab tunggu Nabihah sampai. Dia keluar kejap. Bahaya tinggalkan lab tak berkunci sebab ramai kawan-kawan saya dah hilang barang terutamanya purse. Sebab tu kena berjaga-jaga.

Sebelum balik singgah lab komputer tapi ramai sangat tengah guna. Saya pun gi cc kat KTHO. Senang... tapi terpaksa keluarkan duit la. Duk sana lebih kurang sejam setengah saya balik rumah. Saya singgah kat rumah yang sewakan kereta tu. Tadi kebetulan jumpa Nad. saya mintak no phone pakcik sewa kereta tu, tapi dia tak ada no tu. Dia kata pergi rumah jer. Kebetulan rumah pakcik tu tak jauh dari rumah saya. Bila saya lalu tadi, 2 kalai saya round pusing pergi balik tapi tak jadi berentikan motor, rasa malu lak. Hehehhee. Esok la awal sangat nie lagipun nak sewa kete tu hari Ahad nie. Pastu saya balik rumah la. Kejap jer tak lama pun. Malas nak masak megi, tak yah makan la dah gemuk nie. Asyik makan jer kebelakangan nie. Pastu gi lab balik.

Sampai lab keje memang tak der. Naik floor 3 jumpa Kak Shida, dia janji nak bagi map ke Manjung. Alhamdulillah dia ada. Dia pun lukis la map tu. Kebetulan ada sorang student PhD yang satu lab ngan Kak Shida, Che Mat jer kitaorang panggil dah biasa ke sana. Dia pun tolong lukis sekali. Akhirnya dapat la map ke Manjung untuk ke Teluk Rubiah. Demi adik nie sanggup saya ke sana walau tak pernah-pernah drive kete ke Perak nie. Kalau tak mencuba bila lagi nak pandai kan? Pas dapat map, borak2 sket. Banyak la pasal Terengganu pun banyak. Pasal highway yang terbengkalai sampai Pahang jer tu (karenah politik rakyat jadi mangsa), pasal nama saya (pasal politik aku jadi mangsa), pasal MRYT Besut ngan Dungun (pasal politik budak sekolah jadi mangsa), pasal wang ehsan (pasal politik senang rakyat nak dapat duit) dan macam-macam lagi.

Pas abis borak saya turun ke lab komputer nie. Macam biasa la... buat apa-apa yang patut di buat bila dah duk depan pc. Rasa macam nak balik dah nie. Awal betul brader tu datang ari nie, biasanya kul 9 macam malam tadi. Blah la...




 
Monday, April 05, 2004
posted by nile at 12:50 PM
::Antara Sedih dan Menyesal::

4hb April-Seperti biasa saya ke lab, niat hari nie nak install balik yang saya dah tukar tu. Install kat umah tak leh nak cuba la kat lab pulak. Pukul 10 lebih masa bertolak dari rumah. Sampai kat bawah bangunan saya nampak ada motor ketua lab saya, so saya tak jadi pergi. Dah la hari ahad, tak der orang. Saya pun singgah cc kat Kolej Tun Hussein Onn. Duk sana 2 jam, update blog, balas chatterbox, jalan2 blog orang dan lain2 lagi. Tensionnyer bila internet kat situ tak ok sangat. Habis yang saya taip hilang. Kena taip balik. Pas 2 jam saya gi balik ke lab. Brader tu ada lagi la... saya amik keputusan balik ke rumah.

Kat rumah Maria ngan adik dia tengah siapkan lunch. Saya tak tolong pun... tengok tv, Me... lo.. di! Pas Maria siapkan nasik, saya makan dan sambung tengok tv. kerana mengantuk saya naik atas tidur. Saya bangun dah pukul 5 lebih. Saya terus ke lab untuk install tu balik. Nasib baik brader tu tak der dah. Cuba install sekali lagi dah macam biasa..... tak boleh jugak!!!! Tensennn!!!

Biarlah nak buat camner. Tak reti dah saya nak buat apa lagi. Saya buatlah apa-apa yang patut... macam biasa la. Tengah-tengah chat tiba-tiba saya dapat call dari kakak. Masa tu dengan chat dengan Wanzu dan Ezwann. Kakak cakap tok belah ayah dah meninggal. Dah 6 hari.... tapi hari ni baru dia cakap kat saya. Dia pun sebenarnya baru tahu jugak. Pastu saya rasa sedih sangat... sedih bila teringat apa yang ayah suruh masa saya balik mengundi baru nie. Masa saya balik rumah hari tu ayah bagi saya kunci motor buruk dia tu suruh balik kampung jumpa tok. Sebelum nie kakak saya ke adik yang cerita yang tok dah dah boleh bercakap lagi. Mungkin tengah sakit. Tapi macam biasa la saya malas nak pergi.

Masa hari mengundi tu pulak, ayah suruh pergi lagi. Kakak saya yang balik ke kampung untuk mengundi ajak saya pergi rumah tok jugak tapi tok sebelah mak. Tapi ayah suruh pergi jumpa tok sebelah ayah, nanti ayah tolong hantarkan. Saya kata pergi petang sikit la. Tapi saya tak pergi jugak sebaliknya saya tidur. Esok tu sebelum balik ke Bangi sekali lagi ayah ajak jumpa tok. Tapi saya dah nak balik ke Bangi. Kebetulan saya dah janji dengan kawan nak jumpa dia dulu sebelum balik, so saya kena la pergi awal ke bandar. Petang tu saya kena pergi, jadi bila ayah ajak jumpa tok saya kata saya dah nak balik ke Bangi. Ayah pergilah satu van dengan adik-adik dan mak tiri saya ke kampung jumpa nenek, tinggallah saya kat rumah ngan kakak saya yang dah kahwin tu.

Bila dapat berita tok saya meninggal terimbas balik kisah kedegilan saya masa balik kampung baru nie. Suruhan ayah yang berkali-kali itu nampaknya bersebab, mungkin ayah dah tahu masa tok kat dunia nie dah tak lama. Tapi saya masih berdegil.... kenapa saya boleh jadi macam nie? Kenapa saya bodoh sangat? Kenapa saya degil sangat? Kenapa saya ada sikap camtu? Kenapa saya lawan cakap ayah? Kenapa!? Kenapa!!!!!? Kenapa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????? Masa nie baru la saya terfikir, nanti cucu saya pun akan jadi macam tu. Akan degil macam saya, masa tu fikir lagi ayah saya mungkin degil jugak masa kecik dulu. Macam-macam saya fikir. Masa tu mulalah nak cari alasan, nak salahkan orang lain. Sepatutnya saya salahkan diri saya sendiri.... saya tahu saya salah... saya tahu saya degil... kalau boleh saya tak nak ada sikap macam nie. Saya menyesal dengan sikap saya.... Mungkinkah ayah kecewa dengan anak-anak dia sebab tu dia tak cakap pun yang tok saya meninggal? Sehinggakan kakak saya yang tinggal kat Terengganu sendiri baru tahu. Saya masih tak tahu apa puncanya.... hendak telefon rumah bertanya ada jugak rasa malu...

Lusa saya akan balik ke kampung. Entah apa yang akan saya buat. Entah macam mana saya nak hadapi ayah. Entahlah..... biarlah masa yang menentukannya.... Buat arwah tok... semoga rohnya dicucuri rahmat Allah... ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan syurga bakal menjadi halaman. Al-fatihah....
 
Sunday, April 04, 2004
posted by nile at 11:29 AM
::Kerana Kabel::

Pagi kelmarin (kelmarin bagi orang terengganu maksudnya semalam orang sini) saya ke lab macam biasa. Niatnya nak install solfware untuk handset saya tu. Saya terpaksa mintak tolong kawan sebab sebenarnya bukan biasa sangat install2 benda nie. Nasib baik Si Ezwann tu baik. Dia la yang tolong saya install melaui YM. Thanks bebanyak Ezwan walaupun akhirnya tak boleh jugak. Install tu boleh cuma tak leh detect handset.

Kerana install tak leh-leh, saya amik keputusan untuk ke KL. Pergi untuk tukar kabel tu. Mungkin problemnya kat kabel tu. Saya bertolak ke stesyen komuter kul 3.40 dari lab saya. Pastu tinggal motor saya kat stesyen komuter naik tren ke Bank Negara. Sesampainya saya di sana, saya terus menuju ke kedai tu kat KOmpleks Pertama. Sampai sana nampak la boss kedai tu dan salesman yang kelakar tu. Sengih jer. Saya cakap problem saya kat boss tu pastu dia tukarkan saya dengan kabel dari jenama lain. Dia kata kalau ada problem jugak call jer jangan terus datang. Pas dapat kabel baru saya blah.

Blah bukannya saya balik ke Bangi, tapi saya ronda-ronda lagi kompleks tu. saya survey handset lagi. Nak cari kot ada yang lebih murah. Lagipun masa saya survey minggu lepas saya tak cari semua tempat. Tak silap berapa paras jer. Lagipun kitaorang kesempitan masa. Lagi-lagi kompleks pertama nie pelik giler designnya, berputar-putar... boleh pening jadinya. Akhirnya saya jumpa la satu kedai tu harga display RM939. Mesti mintak kurang lagi murah. Dia kira-kira dapat 970.. la!! lagi mahal! Rupa-rupanya harga register. Patut pun! Masa kira-kira tadi salesman tu tanya saya gaji saya berapa... mungkin sebab saya nie demand lebih-lebih. Nak kan handset mahal, tengok rupa macam orang tak der duit. Saya tensen gak orang tanya macam nie. Ikut suka hati saya la nak handset camner pun. Yang pasti kat kedai yang saya beli tu paling murah dari lain-lain kedai kat kompleks nie.

Habis survey handset, saya survey backpack. Nak ganti backpack saya yang lama. dah buruk sangat. Lagipun saya beli bag tu 2 RM15 kat pasar malam. Kualitinya tak elok sangat. Survey punya survey, jumpa la satu beg tu. Cantik gak, tapi saya tak terus belinya, saya cuba cari kat kedai lain. Cari punya cari tak jumpa. Bila saya patah balik nak cari kedai yang mula-mula tu tak jumpa lak. Tahu-tahu ajer lah kan kompleks nie pelik sket. Tapi saya jumpa kat satu kedai makcik cina tu beg yang sama tapi warna lain. Tanya warna yang saya nak dia kata tak der, bila saya nak blah dia bagi la saya harga murah sket. Tapi saya pergi jugak kat kedai sebelah dan depannya. dari jauh dia panggil saya suruh beli, Dia cakap dia bagi Rm20 jer. Pastu saya nampak dari jauh, husband dia (agak ajerlah) hulurkan padanya bag yang sama dengan warna yang saya jumpa kat kedai yang saya cari tu. Sempat tu dia cari. Tadi kata tak der. Bila kat kedai lain tak der saya patah bali ke kedai dia. Dah dia cari lain saya kesian gak saya pun beli. Bukannya satu tapi 2. satu jenis lain. Bila bayaran selesai niat saya sekarang nak balik la. Saya turun tangga dan dalam perjalanan saya teringat kat bestfriend saya. Nak beli kat dia satu la backpack macam saya beli tu. Saya patah balik ke kedai dan beli satu lagi tapi warnanya lain la. Mesti Ummy suka nie... hehehhe. Sebenarnya saya janji ngan bestfriend saya tu nak belikan dia handset, tapi sekarang nie duit tak cukup. Nak bagi kat ayah lagi, nak bagi adik-adik lagi, nak balik kampung lagi, terpaksa la tunda tunggu biasiswa saya bulan April nie masuk dulu. Ummy jangan bimbang... Sila tak akan lupa janji Sila.

Saya terus balik dan dalam perjalanan singgah SOGO beli air. Pastu terus naik komuter kat Bank Negara ke UKM. Sampai Bangi kul 7.48, saya tengok jam besar kat masjid UKM. Saya singgah pasar malam beli makanan untuk dinner dan balik rumah, sampai rumah makan dulu, pastu cuba install kabel baru. Arghhhhhhhh... tak leh jugak!!!!!!!!!!!!!
 
posted by nile at 10:26 AM
Belanja n' Budget

1 April
-cc=RM2.70
-Magazine=RM9.00
-Sampul surat=RM0.50

2 April
-----------

3 April
-Hutang tiket bas=RM57
-Bag=RM70
-Tiket Komuter=RM7.40
-SOGO=RM5.39
-Pasar Malam=RM9.50
 
Saturday, April 03, 2004
posted by nile at 3:11 PM
::Arghhhh... Tensionnyer!!!

Susahnya nak install USB cable data nie.....
 
Friday, April 02, 2004
posted by nile at 5:40 PM



::Promosi Lagi::

Blues Selamanya issue 47 sudah berada di pasaran semalam. Gambar kat atas tu cover untuk issue 47 bertarikh 15 April 2004. Jemput-jemputlah menjenguk kedai-kedai berhampiran. Untuk keluaran ini ada sambungan siri "Warkah Untuk Adik" no 2 bagi tarikh 15 June 2003. Beli jangan tak beli untuk tahu kesudahannya........
 
posted by nile at 8:54 AM
::Server Down::

Pagi semalam saya keluar sekali dengan Maria. Lepas hantar dia ke bangunannya, saya terus ke library. Hari nie memang niat saya nak cari maklumat untuk research saya. Asyik tergendala jer sebab saya selalunya melencong bila online. Kali nie kat library tak boleh melencong lagi. Sebab dia ada komputer khas untuk cari maklumat. Saya sampai sana lebih kurang pukul 9 lebih. Dengan semangat berkobar-kobar saya masuk ke kebahagian pencarian maklumat berkomputer tu. Bila nak tulis kat buku untuk guna pc tu, akak libriarian tu cakap server down! La.... kenapa jadi cam nie di tengah saya bersemangat nie?

Saya pun tak tau nak buat apa. Saya nak gi baca paper, satu bijik pun tak ada. Pelik jugak mula-mula tapi rupanya 1 April kan semalam? Bila bulan berakhir mereka simpan kat suatu tempat khas yang tu. Saya amik keputusan balik ke lab. Buatlah keje tu walaupun tak ada rujukan. Saya ke lab komputer yang saya biasa guna nie, kat situ ada En. Hasan, seorang postdoc dari Indonesia dan kawan saya si Yah. En. Hasan cakap UKM memang server down hari nie, 1 April. Saya tanya la Dr, tu pasal step saya yang seterusnya nie. Kebetulan dia dah pernah buat apa yang saya nak buat tu, so diai ajar la apa yang patut. Saya buat lab work saya sampai la kul 12.45 saya keluar makan Pizza, si Ziana belanja. Thanks Ziana!!

Pas asar baru saya datang balik ke lab sambung kerja. Pas abis wak keje, saya bukak internet. Dan sekali lagi, masih tak boleh. Satu hari saya tak masuk blog hari nie. Forum pun tak masuk. Saya mintak maaf kat semua kalau saya lambat balas chatterbox tu. Nak masuk blog orang lain pun tak sempat. Saya terpaksa la cari cc. Nasib baik boleh. Saya cuma sempat update sikit. Nak balas chatterbox pun tak sempat jugak sebab dah maghrib. Saya balik rumah solat dan keluar balik cari cc. Tapi malangnya, cc yang berdekatan dah penuh. Saya balik ke rumah la pas tu lagipun motor saya buat hal. Mati-mati lak.. dah la jalan sunyi. Niat hati nak cari cc lain tapi dah macam nie balik la. Takut jugak, saya ni perempuan.
 
Thursday, April 01, 2004
posted by nile at 8:18 AM
Selesema

Dah 4 hari saya selsema. Mudah beno la saya kena selsema. Kenapa yer? Sebenarnya hari isnin baru nie Maria masak ganti Nabihah. Dia pun buat lada kisar tu dengan merebus lada kering. Baunya ya Allah!!! Menusuk hidung dan kalbu ku! Berapa kali saya bersin. Pastu dia masak guna lada jugak sekali lagi saya bersin, bersin dan bersin. Ia tak berhenti-henti sehinggalah keesokan harinya saya terus selsema.

Bila selsema datang melanda diri nie, segala kerja jadi tak selesa. Nak buat tu tak selesa, nak buat nie tak selesa. Susah kan? Bila saya start selsema hari isnin baru nie, saya salahkan Maria. Saya cakap kat dia, "Tau tak kenapa saya boleh selesema?". Pastu saya sendiri menjawabnya,"Sebab awak masak lada semalam". Pastu Maria cakap sakit tu datangnya dari Allah. Dan ia juga satu konsep pembalasan dosa. Rasa bersalah jugak sebab salahkan dia... tak patutkan? Saya percaya pada konsep pembalasan dosa. Dari dulu lagi saya akui dan terima setiap kali saya sakit bagi saya mesti saya ada buat apa-apa dosa sebelum nie. Tak kiralah dosa besar ker dosa kecil. Yang pasti ia adalah dosa saya kepada Tuhan Maha Pencipta. Sakit ini mengurangkan dosa kita di akhirat nanti. Itu yang saya tahu. Dan ia juga dugaan dari Allah pada hamba-hambanya.

Bagi orang-orang yang berfikir, mungkin mereka akan merasa beruntung, sekurang-kurang dosa mereka akan berkurang. Begitu juga dengan segala hukum Allah, hukum hudud. Tengoklah pembalasannya. Bunuh di balas bunuh, kalau berzina di rejam sampai mati bagi yang dah berkahwin, berat kan hukumannya? Tapi kat muka bumi sekarang nie, semuanya hukum manusia. Manusia yang mencipta segala-gala. Sebab tu, ramai yang terlepas dari hukuman walaupun mereka bersalah. Tapi ingatlah, balasan dunia mereka terlepas, tapi akhirat sana jangan berharap!!