Monday, April 05, 2004
posted by nile at 12:50 PM
::Antara Sedih dan Menyesal::

4hb April-Seperti biasa saya ke lab, niat hari nie nak install balik yang saya dah tukar tu. Install kat umah tak leh nak cuba la kat lab pulak. Pukul 10 lebih masa bertolak dari rumah. Sampai kat bawah bangunan saya nampak ada motor ketua lab saya, so saya tak jadi pergi. Dah la hari ahad, tak der orang. Saya pun singgah cc kat Kolej Tun Hussein Onn. Duk sana 2 jam, update blog, balas chatterbox, jalan2 blog orang dan lain2 lagi. Tensionnyer bila internet kat situ tak ok sangat. Habis yang saya taip hilang. Kena taip balik. Pas 2 jam saya gi balik ke lab. Brader tu ada lagi la... saya amik keputusan balik ke rumah.

Kat rumah Maria ngan adik dia tengah siapkan lunch. Saya tak tolong pun... tengok tv, Me... lo.. di! Pas Maria siapkan nasik, saya makan dan sambung tengok tv. kerana mengantuk saya naik atas tidur. Saya bangun dah pukul 5 lebih. Saya terus ke lab untuk install tu balik. Nasib baik brader tu tak der dah. Cuba install sekali lagi dah macam biasa..... tak boleh jugak!!!! Tensennn!!!

Biarlah nak buat camner. Tak reti dah saya nak buat apa lagi. Saya buatlah apa-apa yang patut... macam biasa la. Tengah-tengah chat tiba-tiba saya dapat call dari kakak. Masa tu dengan chat dengan Wanzu dan Ezwann. Kakak cakap tok belah ayah dah meninggal. Dah 6 hari.... tapi hari ni baru dia cakap kat saya. Dia pun sebenarnya baru tahu jugak. Pastu saya rasa sedih sangat... sedih bila teringat apa yang ayah suruh masa saya balik mengundi baru nie. Masa saya balik rumah hari tu ayah bagi saya kunci motor buruk dia tu suruh balik kampung jumpa tok. Sebelum nie kakak saya ke adik yang cerita yang tok dah dah boleh bercakap lagi. Mungkin tengah sakit. Tapi macam biasa la saya malas nak pergi.

Masa hari mengundi tu pulak, ayah suruh pergi lagi. Kakak saya yang balik ke kampung untuk mengundi ajak saya pergi rumah tok jugak tapi tok sebelah mak. Tapi ayah suruh pergi jumpa tok sebelah ayah, nanti ayah tolong hantarkan. Saya kata pergi petang sikit la. Tapi saya tak pergi jugak sebaliknya saya tidur. Esok tu sebelum balik ke Bangi sekali lagi ayah ajak jumpa tok. Tapi saya dah nak balik ke Bangi. Kebetulan saya dah janji dengan kawan nak jumpa dia dulu sebelum balik, so saya kena la pergi awal ke bandar. Petang tu saya kena pergi, jadi bila ayah ajak jumpa tok saya kata saya dah nak balik ke Bangi. Ayah pergilah satu van dengan adik-adik dan mak tiri saya ke kampung jumpa nenek, tinggallah saya kat rumah ngan kakak saya yang dah kahwin tu.

Bila dapat berita tok saya meninggal terimbas balik kisah kedegilan saya masa balik kampung baru nie. Suruhan ayah yang berkali-kali itu nampaknya bersebab, mungkin ayah dah tahu masa tok kat dunia nie dah tak lama. Tapi saya masih berdegil.... kenapa saya boleh jadi macam nie? Kenapa saya bodoh sangat? Kenapa saya degil sangat? Kenapa saya ada sikap camtu? Kenapa saya lawan cakap ayah? Kenapa!? Kenapa!!!!!? Kenapa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!??????????? Masa nie baru la saya terfikir, nanti cucu saya pun akan jadi macam tu. Akan degil macam saya, masa tu fikir lagi ayah saya mungkin degil jugak masa kecik dulu. Macam-macam saya fikir. Masa tu mulalah nak cari alasan, nak salahkan orang lain. Sepatutnya saya salahkan diri saya sendiri.... saya tahu saya salah... saya tahu saya degil... kalau boleh saya tak nak ada sikap macam nie. Saya menyesal dengan sikap saya.... Mungkinkah ayah kecewa dengan anak-anak dia sebab tu dia tak cakap pun yang tok saya meninggal? Sehinggakan kakak saya yang tinggal kat Terengganu sendiri baru tahu. Saya masih tak tahu apa puncanya.... hendak telefon rumah bertanya ada jugak rasa malu...

Lusa saya akan balik ke kampung. Entah apa yang akan saya buat. Entah macam mana saya nak hadapi ayah. Entahlah..... biarlah masa yang menentukannya.... Buat arwah tok... semoga rohnya dicucuri rahmat Allah... ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman dan syurga bakal menjadi halaman. Al-fatihah....