Monday, August 30, 2004
posted by nile at 8:10 PM
::Blues Selamanya issue 57::



Nak kata apa yer? Pergi la beli cepat2!!! Buat nidya, xie_sayang, ayu nadhirah, sesuci debu, hafiz, dan semua kawan2 jangan lupa yer... kedai mamak kat sebelah umah jer tu....
 
Friday, August 27, 2004
posted by nile at 6:42 PM
..::Saya dah balikkkkkkkkkk!!!::..

Saya sampai Bangi lebih kurang 6.45 petang semalam. 4 hari di Balok tinggalkan kenangan manis dalam hidup saya. Walaupun presentation saya agak 'teruk' tapi at least saya dah kutip satu pengalaman membentangkan hasil penyelidikan di depan professor dan Dr. yang masing2 dengan kepakaran mereka tersendiri. Saya tak banyak melihat kawan2 bentangkan kerja mereka kerana banyak berjalan-jalan... heheheh. Saya bawa adik saya ke Kuantan jadi kena la berjalan sana-sini.

Kitaorang siap meredah hujan di Teluk Cempedak, sampai Adik saya tu demam. Kesian kat dia. Pastu yang paling saya takut.. bila kereta kakak saya dilanggar oleh seorang pensyarah UKM (yang pernah mengajar saya) di tempat park kereta. Sebenarnya kalau nak di kira saya dan dia memang sama2 salah. Tapi sebab dia yang langgar jadi dia tetap salah. Tapi saya tak kata apa2, cuma keluar tengok kereta apa jadi. Kemek sedikit tapi kalau tak tengok betul2 memang tak nampak. Dan juga calar2. Sampai saya balik Bangi saya tak cakap pun kat kakak saya kereta dia kena langgar. Tiga hari saya di Balok kebetulan dia cuti jadi dia tak guna kereta la. Duk terperap kat rumah jer. Tak tahu la kot2 nanti dia perasan kereta dia kena langgar. Takutnya dia marah....

DUk di sana saya lupa masalah saya di lab, sekarang dah sampai lab balik... memang masalah lab dah mula menghantui hidup saya. Harap2 lepas nie segalanya ok. Bila la nak ada seminar lagi... bestnyer pergi seminar nie. Tahun depan kat Bali entah la berpeluang pergi ke tak. Kalau berkemampuan pergi la.

Secebis ucapan buat kawan-kawan...
Kak Wan... Tenkiu tumpangkan kitaorang semua. Best la naik kete wira special edition ni..
Asmak... Ayohhh!! Mano mung!!??? Hehehehe.... seronok kenal awak... kelakar jugak Asmak nie yer... Ayoh dok kontek ke? Jaga-jaga....
Sha... Tengoh joget2 ne'tup! Sedo, sedo spital! Hahahaha... Orang Teganu rupernyerrr!!! Jaga Ayoh baik2.. hehehe... Sha pon kelakar gak... Bila boleh naik satria special edition nie?

Segala kenangan yang terlakar antara kita semua akan kekal di ingatan.... Semoga jalinan persahabatan akan terus utuh dan abadi... InsyaAllah, kalau ada seminar lagi kita jumpa nanti...
 
Monday, August 23, 2004
posted by nile at 10:25 PM
BISMILAHIRRAHMANIRRAHIM

BUAT SAHABAT YANG SENTIASA DIINGATI....
Sahabatku Ummy...
Selamat Hari Lahir yang ke 23.. Sila doakan Ummy panjang umur dan dimurahi rezeki... Semoga Ummy bahagia dengan kehidupan Ummy dan Sila sentiasa doakan Ummy terus tabah menghadapi onak duri kehidupan di dunia ini... tabah menghadapi kerenah sahabat yang sering membuatkan Ummy resah, gelisah, marah, susah hati, geram dan sakit hati...

Catatan 20 November 2004...
Janji ngan Ummy untuk celebrate birthday dia hari nie sebelum saya balik ke KL... Saya ingat nak belanja tapi terlupa yang hari ni bank tutup.. Jadi nak cekau duit kat mana? Kek dah tempah, hadiah semua dah ada... Pagi tadi Ummy call, nak confirmkan tentang rancangan hari nie... Bila saya cakap saya nak pinjam duit dia... saya tahu dia kecewa sebab saya tak prepare awal-awal.. bukan niat saya nak wak begitu sebenarnya.... Ummy letak telefon dalam keadaan yang agak tak tenang... Dah la dia suruh saya ke KTrg sendiri. Kebiasaannya dia akan ambil saya di rumah dengan kancilnya... Dengan beg lagi, hadiah birthday lagi... Saya tahu dia marah... entah la.. kebelakangan ni sikap dia pada saya agak berbeza... macam tak nak melayan sangat kerenah sahabat dia nie... Biarlah.. saya kena cari jalan lain untuk dapatkan duit belanja dia makan Pizza.. itu yang dia nak...

Saya menjenguk adik2 kat luar rumah yang tengah main buaian yang ayah buat kat pokok jambu... Saya keluar untuk join diorg.. hehehe... Dah beso tapi biarlah... Saya ada niat lain nie sebenarnya... Dengan rasa yang agak berat.. saya mintak adik saya yang paling tua dengan mak tiri, si Izzati untuk meminjam duit dengan ayah.. berat sangat sebab saya nie dah kaya dengan scholarship, jadi malu la sket nak meminjam... Tapi untuk Ummy.. biarlah... Kebiasaan bagi saya memang menggunakan orang tengah... malu sket ngah ayah la... Izzati balik ke buaian... tangannya kosong... saya hampir kecewa.. tapi dia keluarkan note seratus dari poket seluar tidonya... Alhamdulillah... saya kucup duit penyelamat saya hari tu... terus masuk umah kemas barang....

Lepas zohor, saya bersiap keluar untuk ke KTrg. Saya naik teksi dan terus ke hentian bas KTrg. Saya call Ummy... rupanya tersilap.. dia suruh saya tunggu di hiliran..alamak. tak perla... dia ke sini... Dia datang berdua dengan satu-satunya adik perempuannya.... Janji dulu nak celebrate berdua... Biarlah... Pergi amik kek yang saya tempah semalam dulu dan terus ke Pizza Hut. Kat sana potong kek dan makan pizza cam bese la... Kek tu banyak lebih sebab agak besar... Jahat tak kalau saya suruh Ummy hantar kat adik2 saya kat umah? Saya cakap dengan niat mulanya tapi Ummy macam tak nak.. tak per la... Saya saja buat camtu sebab dulu masa celebrate birthday saya Ummy wak balik kek lebih pada adik2 dia... ingat nak ikut kali nie... tapi siapa saya? Nak hantar kat umah camner kan? Rasa macam kedekut lak kalau amik balik yang lebih kan? Saya cuma makan sepotong je pizza... kenyang makan apa ntah...

Pas makan, ummy hantar saya cc. Saya malas ikut diorang balik umah. Sempat chat dengan sorang adik... hehehe... Ingat tak ADIK? Lepas maghrib Ummy dan adik dia datang balik. Kitaorang singgah makan sate n minum dulu sebelum dia hantar saya ke Tanjung. Kul 10 saya naik bas... Sebelum naik bas dengan muka tak malunya saya cakap kat Ummy saya nak pinjam duit untuk bayar duit komuter bila dah sampai KL nanti untuk balik ke Bangi. Duit ayah tadi tinggal sket je lagi... takut gak apa-apa jadi dalam perjalanan nanti... Ummy bagi la... baik kan dia? Perjalanan hidup saya di ukm bermula semula di sini. ALA.... malasnya nak belaja balik... tapi itu tanggungjawab kan? Pertemuan berakhirnya di sini.... Maafkan Sahabat Ummy ini atas segalanya... Dah Sila lakukan apa yang terdaya....
 
Saturday, August 21, 2004
posted by nile at 8:54 PM
Yang Mana Satu?

Nie ada 2 contoh slide presentation saya untuk Seminar Kimia Analisis Malaysia (SKAM) 24-27 Ogos ni di Swiss Garden Hotel n Resort Kuantan. Sekarang masih berfikir2 nak guna yang mana satu. Mana yang lawa dan hensem...? Hehehehehe. Saya juga pohon doa dari kawan2 semua supaya saya tak gagap dan bersuara seperti orang nak menangis masa tengah present... hehehe.. sebab itulah yang selalu jadi pada saya. Kalau nak bagi tips pun boleh. Saya betul2 tak bersedia nak present sebab kebelakangan nie agak busy. Nak update blog pun tak sempat. BOLEH pilih untuk saya?






 
Saturday, August 14, 2004
posted by nile at 11:31 AM
Blues Selamanya Issue 56




Ni cover untuk majalah Blues Selamanya issue 56. Kerana AKu Sahabatmu (KAS) dah masuk #5. Apa yer citer kali nie.. saya pun dah lupa.. hehehehe. Tapi yang pasti ia tak lari dari berkaitan dengan persahabatan.. Dah ingat! Pasal amanah tak silap.. rasanya la.. Dapatkan di pasaran segera! Blog nie macam tempat promote majalah lak yer? Hehehehe... apa-apa sajalah... bak kata budak jelapang padi... :-)
 
Tuesday, August 10, 2004
posted by nile at 9:30 AM
.::Alwan #3::.



Saya tolong Wanzu promote Alwan #3. Cepatla dapatkan majalah nie.. best tau! Harga cuma RM3.00. Sapa-sapa yang nak boleh masuk Web Alwan untuk mengetahui agen. Nak tengok preview Alwan pon ada. Dapatkan cepat-cepat ok!
 
Monday, August 09, 2004
posted by nile at 6:43 PM
::Buat Sahabat::

Happy Convocation Day buat sahabat baik Nuriah aka Yah! Tahniah buat sahabat yang sentiasa bersama tika susah dan senang. Semoga kita dapat sama-sama belajar dan meneruskan segala perjuangan dan perit maung dalam menjalankan penyelidikan ni. Terima kasih sebab banyak tolong saya selama nie, terima kasih sebab tolong saya buat slide, buat abstrak dan macam-macam lagi la... Pas nie saya nak mintak tolong lagi.. hehehehe.
 
Saturday, August 07, 2004
posted by nile at 1:44 PM
::Bulan Ini::

Minggu depan minggu terakhir sebelum cuti pertengahan semester. Saya masih pening dengan kajian saya. Setakat nie hasil masih tak memuaskan hati dan masih tak mencapai objektif. 24-27 Ogos nie lak saya ada seminar kat Kuantan. Rasanya sebulan nie akan burn macam tu gak. Nak praktis lagi, nak buat slide lagi, nak studi lagi... masih banyak benda yang belum selesai.

Saya baru balik dari jumpa kawan2 yang konvo di DECTAR. Sambil2 tu tengok orang dan suasana meriah kat sana. Terimbas balik kenangan sewaktu saya melalui detik yang sama satahun yang lalu. Saya juga tengok kawan-kawan yang amik master yang dah konvo. Mampukah saya pakai jubah yang sama 2 tahun lagi? Ada antaranya yang sambung PhD. Terfikir saya, berapa laratnya mereka belajar lagi di saat saya masih berhempas pulas dengan research saya yang masih belum menunjukkan yang ia boleh habis dalam masa 2 tahun.

Saya akan berusaha setakat yang saya mampu dan selebihnya saya serahkan kepada Allah dalam menentukan masa depan saya. InsyaAllah... saya akan habis jua tahun depan.
 
Thursday, August 05, 2004
posted by nile at 11:55 PM
.::Pesta Konvo::.

Bermula hari ini 5 Ogos hingga 9 Ogos, UKM akan berpesta sempena Konvokesyen UKM ke 32. Jemputlah datang memeriahkannya... Kepada kawan-kawan yang akan konvo sabtu dan isnin nie, saya ucapkan tahniah kat korang semua. Selamat Konvo buat kawan-kawan satu course dulu, Yah, Zue, Man, Kak Chik, Iza, Sheena, Wani, Zuree, Ina, Anne, Fifi, Ana, dan yang lain2 yang saya tak berapa ingat namanya... Konvo kali nie pasti meriah giler sebab ramai kawan2 dulu yang baru konvo. Masa saya dulu tahun lepas, cuma 4 orang melayu dari kos saya yang grad, tolak 2 org budak Sabah jadi tinggal la 2. Bergembiralah di hari yang bersejarah ini dan semoga kalian sukses dalam hidup masing2....
 
Monday, August 02, 2004
posted by nile at 5:45 PM
::Cabaran Baru::

Hari ini saya mula jalankan eksperimen dengan bahan baru. Sejak seminggu saya menunggu untuk diajar oleh pakar sol-gel, si Francis tu tapi dia lak bz. Minggu lepas memang saya banyak duk relaks, minggu nie kena start membusykan diri balik. Pagi tadi lepas semua org keluar baru la saya ke lab. Punch card kul 9 lebih. Merah la jawabnya. Pastu cari si Francis tapi dia lak tak datang lagi. Call la, dia janji datang kul 11. Lepas tu baru la belajar guna sol-gel tu.

Lepas buat tu saya balik umah. Niatnya nak amik script untuk presentation petang nie. Pastu balik ke lab semula untuk hafal script tu. Kalau melayu saya hentam ajer la tapi bila dah dalam english nie, kena la buat persediaan sket. Kul 3 saya present, dan hakikatnya ia memang hancur! hehehee... Saya cuma cakap sepatah dua, yang lain2 tu Prof yang sambung. Itu yang bestnya bila ngan Prof nie.. hehehe. Tapi banyak gak saya terkena dalam meeting group tadi. Kena hentam pasal pointer tinggi tapi tak nampak macam tu. Dia suruh saya ego atau berlagak sket masa present, berlagak la sebagai budak pandai... hehehe. Tapi saya jer yang tahu sapa saya... saya nie memang tak pandai (sebelum nie pon bukan pandai pun... pandai menghafal jer) sejak sambung master nie. Malas sangat nak baca buku... last2... keje lab ada gak hasilnya walau tak banyak... sikit tapi tak tahu nak terangkan apa dia yang saya duk buat selama nie. Sampai bila hang nak jadi cam nie Sila?

Sekarang nie dah kul 6 lebih, saya nak balik makan, mandi. Malam nie nak ke lab lagi. Nak ajar si Yah buat keje dia. Akhirnya ada jugak yang saya pandai lepas sambung master 1 1/2 tahun nie. Boleh gak ngajo org kan? hehehehe