Tuesday, October 26, 2004
posted by nile at 7:52 PM
::BISMILAHIRRAHMANIRRAHIM::

Segala puji bagi Allah pemilik semesta alam.. syukur saya masih diberi nyawa untuk meneruskan kehidupan di muka bumi-NYA yang luas ini....

Hari nie 26 Oktober 2004... selamat hari lahir buat sahabat, LIN... saya doakan semoga rahmat Allah sentiasa bersama-sama dengan awak dan juga kita semua.. Saya doakan semoga awak sentiasa tabah dengan perjuangan hidup dan arah tuju yang awak cari selama ini... Saya, insyaAllah akan sentiasa di belakang awak... membantu setakat yang saya mampu... Tapi kena la tengok2 sket anak mama yang degil nie.. hehehehe...

Hari ni juga... hidup saya diwarnai dengan kehadiran adik-adik yang tak pernah jemu untuk bersama-sama saya merasa nikmat kasih sayang kurniaan Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang... Syukur pada Pencipta langit dan bumi.... Masih ada insan-insan yang sudi untuk bersama-sama saya walau suatu ketika dulu diri pernah terluka dengan insan yang bernama SAHABAT... betul ke dia tu sahabat? Hehehee.. biarlah dia yang menjawabnya kan... Thanks 4 xie mengingatkan tentang tarikh terakhir warkah untuk adik tu.... dah setahun ia berlalu... Ini Ramadan yang kedua... semoga keberkatannnya sentiasa bersama-sama kita.

dalam sebulan nie banyak peristiwa berlaku.. suka duka manis pahit... semoga kta semua terus tabah menghadapinya... Buat adik-adik... kakak nie nakal sket... manja lak tu.. hehehe.. kena la tahan sket...

Cerita lucu untuk bulan ini... Hari sabtu lepas saya ke KL mencari tiket bas balik raya... Agak terlewat untuk orang pantai timur macam saya nie.. Tiket laku macam keropok panas.. bukan goreng pisang yer.. hehehe... Entah kenapa saya wak camnie.. kalau dulu 2 minggu sebelum raya saya dah balik...tiket pun dah cari sebulan lebih sebelum raya lagi. Tapi tahun ni saya wak selamba jer. tak cari pun tiket awal2. Sabtu lepas kena pergi jugak... Nak balik raya gak.. bukan tak nak.. Tapi b4 tu jumpa seorang lagi sahabat baru.. hhehehe... blind date lagi...

Lepas jumpa saya ke hentian putra... Kebanyakkan kaunter dah tulis, tiket ke kelantan terengganu bermula 8 ke 9 tak silap hingga raya dah HABIS!!! Tapi saya tetap bertanya kot2 masih ada rezeki untuk saya balik beraya tahun nie... Alhamdulillah masih ada satu tiket bertarikh 13hb November ke Kuala Terengganu... tu pun ada sebab tiket yang orang dah beli tapi dia tak jadi balik... maybe dia balik awal dari tu. Dapat jugak!!! Lepas dapat tiket terus balik.. naik tren kul 3.57pm dari stesyen Putra. Dalam tren duk berbalas2 sms dengan sahabat yang jumpa tadi tu. Saya teringat yang saya mengantuk giler dalam tren. Last sms yang saya dapat, sahabat tu kata dia dah sampai di Tanjung Malim... Mesej terakhir tu saya sempat tulis tapi tak sempat send sebab mengantuk sangat.. sedar2.. chinese girl kat sebelah saya kejutkan saya... Katanya kita dah sampai.. saya tanya.. sampai mana? dia jawab SEREMBAN!!!!!!!! YA ALLAH!!!! betapa jauhnya saya belayar hari ini... tapi syukurlah masih di negara sendiri tak sampai London lagi... Tapi saya dah sampai ke negeri jiran... Saya dah kebingungan... camner nie? Patah balik ajer la kan? tapi kalau ada org check tiket mesti saya terkena... Kebetulan saya duduk di dalam gerabak paling depan dan seat yang dekat pintu driver... Sebaik jer dia keluar dari pintu tu saya tanya dia, tren nie patah balik tak, pastu saya cakap sekali saya terlepas sebab tertidur... Dia tanya saya terlepas dari mana.. say jawab la stesyen UKM.. Dia terkejut giler... Apa nie jauh sangat awak terlepas.. macam mana boleh tertidur selama tu... hehehehe... DIa suruh saya duduk diam2 dalam tren,.... tak yah keluar la. sib baik la.. kalau tak mesti kena beli tiket baru...

Saya sampai umah kul 6 lebih.. sedih.. sedih.. ingat nak balik awal nak makan... eh! hehehe.. hal orang perempuan nie... Pagi tadi keluar rumah tak sempat makan dulu... macam orang puasa la saya hari nie.... Oklah.. dah panjang tulis nie.. nanti org boring lak baca... jumpa lagi!!!!!!!!


sekeping hati itu
yang ku cari selama ini
penuh dengan kasih sayang
keikhlasan serta kejujuran

sekeping hati itu
yang ingin ku miliki
tapi hati itu telah ku lukai
dengan kata2 mengguris hati

sekeping hati itu
menangis pilu
ku tergamam sayu
rasa bersalah melukai hatimu

maafkan daku sahabat
atas segala ketelanjuran kata
ku rasa sangat berdosa
mengguris hatimu
saat pertama kali bertemu


Thanks Ct! Kenangan 23 Okt 2004... Maaf atas segala-galanya.. lupakan sahaja kisah yang duka...


 
Saturday, October 16, 2004
posted by nile at 1:27 PM
::BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM::

Update untuk seminggu nie... hehehe. Sabtu lepas pertemuan pertama ngan Zuril berjalan lancar.. Jumpa gak pemilik blog langit malam tu.... nasib baik langit tak terbelah malam tu kan zuril? hehehe... apa la si ezwan tu... Thanks sebab hantar balik... jauh tu... berapa kilometer? 37 km yer?

Isnin dan Selasa... agak bz dengan lab. Duk kemas lab sebenarnya. Nasib baik si Yah tu baik.. kesian dia tolong clearkan lab saya yang dah macam stor bahan kimia dan instrumen lama2 tu. Pas kitaorang pakat2 buat buffer solution. Bila hang nak reti wak sendiri yah? hehehe.. saya sebenarnya malas gak nak wak sorang sebab tu ajak awak buat sama2. Semua orang pun dah pelik bakpe la si yah ngan sila nie selalu wak keje pakat2....

Rabu,khamis dan Jumaat.... 3 hari nie saya bersama-sama dengan adik xie_sayang. Dia sampai di Shah Alam dari Terengganu pagi rabu. Saya jemput dia di UiTM Shah Alam tengahari hari yang sama. Jejak gak akhirnya saya di UiTM... 3 orang kakak dan abang saya pernah belajar di sini. Dulu pun impian saya nak masuk UiTM Shah Alam gak tapi mak, ayah dan kakak2 suruh masuk U lain... jadi kita pun ikut ajer lah... Pertemuan di blues 55 membawa kepada persahabatan hari nie. Terima kasih atas segala-galanya... pengorbanan dan kasih sayang... keikhlasan, kejujuran dan kesetiaan tu insyaallah akan dipertahankan... Semoga persahabatan kita kekal selamanya...

Sabtu... hari nie la. Datang ke cc semata-mata nak chat ngan adik jelapang padi. Tapi masuk2 dia lak tak ada.. mana hang pi? Janji nak chat... sambil2 tu update la blog yang dah bersarang nie... Pas nie nak ke KL. Sahabat saya datang dari Terengganu... Jumpa adik2 dia yang belajar di sekitar sini. Nak buka pose sama2 la tu.. baiknya kak long yer? Terima kasih pada semua yang berkunjung ke sini.. Saya dah lama tak menjenguk blog orang... Bila ntah ada peluang tu lagi. Akhir kalam, SELAMAT BERPUASA BUAT SEMUA....


Berakhirkah Sebuah Pencarian ?


sukar beroleh teman sehaluan
yang menjadi teman saat suka, duka dan lara
yang memberi kekuatan
tatkala hati dilanda kecewa
yang memberi kata2 semangat
saat hati tersayat
yang memberi nasihat
di kala hati tersesat

kuteruskan pencarian
sudah kurenangi lautan luas
sudah ku daki gunung tertinggi
sudah ku tawaf ruang angkasa
sudah kuredah hutan belantara
sudah kujejaki hujung dunia
akhirnya...
kutemuimu di alam cyber

walau masih belum bertentang mata
tapi kurasakan dirimu dekat di jiwa
hadirmu dalam hidupku merubah segala
tiada lagi duka dan nestapa
tiada lagi kesepian merantai jiwa


sahabat
walaupun kau bukan kekasih
tapi kasihku sedalam kasih seorang kekasih
ku harap kau mengerti
apa yang tersirat di hati


sahabat
aku inginkan kemesraan
serta senyum keramahan
moga persahabatan ini kan kekal berterusan
takkan putus di tengah jalan


saat aku bersendirian
ku masih terfikirkan
sudah berakhirkah sebuah pencarian?
atau sekali lagi akan kurasa
betapa pahitnya sebuah kehilangan?


Thanks Bocah Cilik...

 
Saturday, October 09, 2004
posted by nile at 3:17 PM
::BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM::


Pukul 9 pagi tadi saya datang ke lab untuk sesi gotong-royong group sensor. walaupun agak terlewat tapi nasib baik masih ramai yang tak datang. Lepas keletihan buat kerja, sesi makan free la pulak.. hehehe.. nasik ayam... Lepas lunch, saya ingat nak balik tapi sempat lagi balas email kawan-kawan.

Malam tadi saya dapat 3 mesej panjang dari seorang sahabat... Lepas membaca saya agak sedih... Kenapa? Dia menegur saya secara baik tentang perubahan sikap saja kebelakangan nie..Sejak saya mula glamer kot.. hahahaha.. tak der la. Sejak saya dah dapat balik hp yang masuk kedai hampir sebulan tu, saya sms 24 jam... dia pening la tu... Dia mengaitkannya dengan terbengkalainyanya kerja2 lab saya sejak akhir-akhir ini... itu yang dia nampak. Tapi dia tak sedar... inilah saya yang masih bermasalah dengan lab work.. dengan master yang tak nampak bila akan berakhir. Kalau dia bukak blog saya dari semester lepas, baca luahan hati saya sem lepas, waktu add saya masih blom keluar di majalah blues, saya masih begini... dan sekarang ia masih tak berubah... walau saya sedih... saya tak salahkan dia. Dia tak tahu... dia tak bersama-sama saya sebelum nie. Dia hanya benar2 mengenali diri saya sem ini... saya yang makin banyak masalahnya. Saya tak nak fikir sangat... biarlah... Masalah saya biar saya setelkan... Apa yang saya nak dan impi dalam hidup saya pun biar saya yang uruskan... saya memerlukan seseorang untuk mendengar semua tu... tapi sebanyak mana saya luahkan pada orang, kalau diri saya sendiri tak nak berubah, ia tak kan berubah... InsyaAllah saya akan cuba lagi.. dan lagi.. dan lagi...

Malam nie saya ada date ngan dua orang member blog. Tapi si Kia Rio tu tak cakap apa2 lagi kat saya. cepat la kontek... Harap sangat dapat jumpa yang sorang lag itu... insyaAllah panjang umur jumpa la nanti...

Akhirnya, macam biasa la nak letak sesuatu dari seorang teman... Jumpa lagi!!!


akulah sebatang kara
dan tiada tempat bercerita
segalanya kudiamkan saja
maka hatipun mulalah berkata2

andai aku bersuara
tak bererti aku melindungi
dan mencari kelemahan diri
bukan juga untuk aku
mengharapkan simpati

aku berteman alam sepi
sendiri tanpa teman
mengharap ceria tiba dijiwa
biarpun cuma sedikit

duniaku sepi
hanya mengharap ceria
menagih setia pada yang sudi
untuk jadi teman penghibur hati

aku mencari rindu, cinta dan sahabat
entah bila menjelma kembali
ku pujuk hati tak usah sayu
biarpun pasrah

merindu pada yang tak pasti
menagih kasih pada yang tak sudi
sepi duniaku hanya mengharap setia
adakah setia kan abadi
buat selamanya ??


THANKS CT!